Λαθρεμπορία Χρυσού:Αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα νεύρα του Ριχάρδου - Άλλοι 18 απολογούνται σήμερα

 
Λαθρεμπορία Χρυσού:Αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα νεύρα του Ριχάρδου - Άλλοι 18 απολογούνται σήμερα

Ενημερώθηκε: 01/12/18 - 12:59

Συνεχίζονται σήμερα, για δεύτερη ημέρα οι απολογίες των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Δεκαοκτώ κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν πριν το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Εχθές η ανακριτική διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Συνολικά απολογήθηκαν 16 κατηγορούμενοι, από τους οποίους τέσσερις κρίθηκαν προφυλακιστέοι και 12 αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οι κατηγορούμενοι που προφυλακίστηκαν είναι ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, υπήκοος Τουρκίας συριακής καταγωγής, ο οποίος κατά την απολογία του υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών.

Αρνήθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, του γνωστού ενεχυροδανειστή.

Ο φερόμενος ως δεύτερος συναρχηγός, διάσημος ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή.

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος και ξάδερφος του πρώτου. Και αυτός κατέθεσε ότι βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα και ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος της αλυσίδας.

Οι άλλοι δύο προφυλακιστέοι είχαν το ρόλο του γυρολόγου και του συνοδού του χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλοείχε, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ενεχειροδανειστής Ριχάρδο, προέκυψε και η εμπλοκή ενός συναδέλφου τους.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν ο άνθρωπος που είχε ο κατηγορούμενος Ριχάρδος για να τον ενημερώνει για τις κινήσεις της Αστυνομίας.

Αξιωµατικός της Αστυνοµίας, που ήταν επικεφαλής των ερευνών, «κατακεραύνωσε» στην κατάθεσή του συνάδελφό του ο οποίος τους τελευταίους µήνες υπηρετούσε στην ομάδα ασφαλείας του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οπως χαρακτηριστικά γράφει ο αξιωµατικός, είχε στηθεί πριν από λίγο καιρό ολόκληρη επιχείρηση µε τη συµµετοχή εκατοντάδων αστυνοµικών για τη σύλληψη των «εγκεφάλων», η οποία ωστόσο µαταιώθηκε διότι ο συνάδελφός του «µιλούσε» στον Ριχάρδο.

Η σχέση που είχε ο αστυνομικός με τον Ριχάρδο περιγράφεται από τις συνοµιλίες που περιέχονται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης, τις οποίες αποκαλύπτει το «Έθνος».

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα νεύρα του Ριχάρδου

Αποκαλυπτικός είναι ο διάλογος από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ., όπου ο εκνευρισμένος Ριχάρδος επιπλήττει τον αστυνοµικό και τον απειλεί µε «απόλυση» επειδή δεν τον ενηµέρωσε όσο έγκαιρα θα έπρεπε.

Ριχάρδος: Καλησπέρα, έχω στεναχωρηθεί. Μου λέει ο … ότι ήξερες κάτι για εµένα και δεν µου είπες τίποτα και µάλλον θα τελειώσουµε τη συνεργασία µας, να ξέρεις.

Αστυνοµικός: Αυτά δεν λέγονται από το τηλέφωνο.

Ριχάρδος: Τι δεν λέγονται; ∆ηλαδή να σε κάνω τι εάν δεν µε ενηµερώνεις για κάτι; Αρα πρέπει να βρεις µια δουλίτσα άλλη, να σταµατήσουµε.

Αστυνοµικός: Σήµερα το έµαθα και κατευθείαν µόλις το έµαθα πήρα τον…

Ριχάρδος: Ναι, τι έµαθες; Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Αστυνοµικός: Ωραία. Αυτό που ήταν το έχω πει ήδη στον … Εγώ θέλω να βρεθούµε σήµερα το βράδυ και να τα πούµε από κοντά.

Ριχάρδος: Να βρεθούµε τι; Εγώ δηλαδή είµαι ο µ…ς και δεν µε ενηµερώνεις; Τι να σε κάνω εάν δεν µε ενηµερώνεις σε τέτοια, ρε συ;

Αστυνοµικός: Είπα στον … και πιστεύω να σου εξήγησε ο …

Ριχάρδος: Τι να µου εξήγησε; Εγώ (…) έχω µείνει δυσαρεστηµένος να ξέρεις και µάλλον διακόπτεται η συνεργασία µας.

Αστυνοµικός: Όπως θέλεις.

Ριχάρδος: ∆ηλαδή, κάτσε. Οταν δεν έρχεσαι και γράφεις στα α@@@ια σου ένα τέτοιο συµβάν και ούτε καν έρχεσαι να µου πεις τι έχει γίνει…

Αστυνοµικός: Εεε, γιατί το γράφω στα α@@@ια, έτσι πιστεύεις;

Ριχάρδος: Αυτό βλέπω. Οταν δεν έρχεσαι να µε ενηµερώσεις, να µε ενηµερώσεις τι είναι αυτό που συµβαίνει. ∆εν είναι σοβαρό αυτό;

Αστυνοµικός: Και σου λέω και πάλι, δεν µπορώ να σου πω κάτι από το τηλέφωνο.

Ριχάρδος: Εσύ δεν έπρεπε να έχεις έρθει να µε βρεις και να µου πεις τι συµβαίνει; Αυτό δεν είναι το σωστό;

Αστυνοµικός: Ναι, αλλά σου λέω και πάλι. ∆εν µπορώ να σου πω τώρα κάτι από το τηλέφωνο. ∆εν ξέρω εάν µε καταλαβαίνεις.

Ριχάρδος: Να σου πω κάτι; Επρεπε να έχεις έρθει να µου πεις τι συµβαίνει και τι σου είπαν. ∆εν ήρθες να µου πεις τίποτα.

Αστυνοµικός: Εγώ είπα στον … και πιστεύω να σου έχει πει για σήµερα για να τα πούµε.