Μόρια: Πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο - Εικόνες θλίψης

Μόρια: Πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο - Εικόνες θλίψης
Ενημερώθηκε: 10/09/20 - 12:21

Δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε, το βράδυ της Τετάρτης, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Τα δύο μέτωπα φωτιάς, κατέστρεψαν ακόμη περισσότερο το Κέντρο Υποδοχής και ανάγκασαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να κοιμηθούν στο δρόμο.

Ο λόγος για σχεδόν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν στο δρόμο, ανήμποροι να αντιδράσουν, σε εικόνες που προκαλούν θλίψη. Ανάμεσά τους βρίσκονταν/και βρίσκονται επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, αλλά και ασυμπτωματικοί φορείς, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έμειναν στο δρόμο όλο το βράδυ. Κάποιοι από αυτούς κοιμήθηκαν, ακόμη και σε νεκροταφεία. 

Οι εικόνες που δείχνουν την κατάσταση στην περιοχή, μιλάνε από μόνες τους. Μπλόκα με κλούβες των ΜΑΤ, έχουν στήσει οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, στο δρόμο που οδηγεί από τη Μόρια στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μην μπορέσουν να πάνε προς την πόλη οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έμειναν άστεγοι.

μορια

Υπάρχει σχέδιο για μεταφορά τους αρχικά προς το Σίγρι, όπου θα δέσει το πρώτο πλοίο που θα φτάσει, για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής και στη συνέχεια θα δέσουν δύο αρματαγωγά, που αναμένεται να καταπλεύσουν μέσα στην ημέρα σε διάφορα σημεία του νησιού.

μορια

1

3

4

5

6

7

Αντιδράσεις κατοίκων

 

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις ζημιές στο ΚΥΤ της Μόριας, προκειμένου να βρουν άμεση στέγη οι πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκουν την έντονη αντίδραση των κατοίκων. 

Κάποιοι από αυτούς στήνουν μπλόκα, εμποδίζοντας τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών να περάσουν.

Από χθες έχουν τοποθετηθεί δυνάμεις των ΜΑΤ, από την πόλη της Μυτιλήνης έως τη Μόρια, οι οποίες έχουν κλείσει το δρόμο από το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ έως τον κόμβο της Παναγιούδας προς τη Μόρια. Στόχος είναι να μην φτάσουν στην πόλη μετανάστες και πρόσφυγες, λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και να διευκολυνθούν παράλληλα τα συνεργεία του στρατού ώστε να στήσουν σκηνές σε δύο παλιά στρατόπεδα.  

Εν των μεταξύ, υπάρχει "κάλεσμα" του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη να εμποδίσουν οι κάτοικοι τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και στησίματος των σκηνών.

Δεδομένο είναι πάντως από τις ενέργειες που παρατηρούνται, πως ούτε οι κάτοικοι του νησιού, αλλά ούτε και οι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να λειτουργήσει ξανά το ΚΥΤ της Μόριας.

Αντίδραση Πολιτείας και ΕΕ

 

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι, "εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές".

Αξίζει πάντως να αναφερθεί, ότι σήμερα το απόγευμα στη Μόρια θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ