Νέα πρόκληση με δύο τουρκικές NAVTEX στην Κρήτη!

 
Νέα πρόκληση με δύο τουρκικές NAVTEX στην Κρήτη!

Ενημερώθηκε: 24/02/18 - 20:12

Η Τουρκία προκαλεί και πάλι με νέες NAVTEX για δύο περιοχές στα ανοιχτά της Κρήτης και «απαντά» με αυτό τον τρόπο στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. που έδειξαν χτες την σύμπλευση τους με τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας την υποστήριξη τους στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Οι δύο νέες άκρως προκλητικές Νavtex αφορούν γερμανικό ερευνητικό πλοίο, για το οποίο η Τουρκία δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με Νavtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Κυπριακή ΑΟΖ: Σε διεθνή χωρικά ύδατα το γεωτρύπανο

Αυτή την φορά η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη.

Ενώ με την δεύτερη Navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης. Πρόκειται για τις Navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.

σ

Η Τουρκία προκαλεί την Ευρώπη

Το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες Navtex έρχονται μια ημέρα μετά το αυστηρό μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα ήθελα να εκφράσω την στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και να ζητήσω την άμεση παύση αυτών των παράνομων ενεργειών από την Τουρκία. Η Τουρκία παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας που είναι υποχρεωμένη να έχει με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ» δήλωσε χθες ο κ. Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή: philenews, militaire.gr