Νέος ΚΟΚ με αυστηρές ποινές

 
Νέος ΚΟΚ με αυστηρές ποινές

Ενημερώθηκε: 04/02/21 - 11:29

Σε αυστηροποίηση του ΚΟΚ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όμως όπως διευκρίνισε ο Κ.Αχ. Καραμανλής όχι βάζοντας υψηλά χρηματικά πρόστιμα, αλλά βάζοντας αυστηρές ποινές, ενώ αλλάζει και το σύστημα εξετάσεων οδήγησης, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα διαφθοράς με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, όπως πχ με τη χρήση καμερών.

Στόχος είναι, πρόσθεσε μιλώντας στο Mega, να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα εξετάσεων και όσοι παίρνουν το δίπλωμα οδήγησης να ξέρουν όντως να οδηγούν, καθώς όπως σχολίασε «έχουμε ένα ελληνικό φαινόμενο: στην Ελλάδα, πολλοί πρώτα παίρνουν το δίπλωμα και μετά μαθαίνουν να οδηγούν. Πρέπει να γίνεται το αντίθετο».

Όσον αφορά στο θέμα των προστίμων και των ποινών στο νέο ΚΟΚ, εξήγησε αναλυτικά ότι συνήθως στην Ελλάδα η λογική ήταν εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, μία πολιτική κοινωνικά άδικη, διότι ήταν σαν η Πολιτεία να έλεγε πως όποιος έχει λεφτά κάνει ό,τι θέλει, αλλά και αναποτελεσματική, καθώς τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα καταλήγουν να μην επιβάλλονται. Αντίθετα, με τον νέο ΚΟΚ θα υπάρχουν αυστηρές διοικητικές ποινές, όπως αφαίρεση άδειας οδήγησης για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν η παράβαση αφορά τη συμπεριφορά του οδηγού, ενώ εάν η παράβαση αφορά το όχημα (πχ να μην έχει περάσει ΚΤΕΟ) θα αφαιρούνται οι πινακίδες. Έμφαση έδωσε ο κ. Καραμανλής και στην οδηγική παιδεία, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά θα γίνονται μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», για τη διασφάλιση της είσπραξης προστίμων η διαδικασία θα περιλαμβάνει:

• Βεβαίωση και καταχώριση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ηλεκτρονικά μέσα.

• Η ευθύνη για παράβαση που επιβάλλεται απουσία του οδηγού (κάμερες, ραντάρ) θα αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του Ι.Χ.

• Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής του προστίμου μέσω e-banking ή ATM.

• Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο Taxis.