Ονομασία ΠΓΔΜ: Λίγο πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας - Το όνομα - Το περιεχόμενο της συμφωνίας - Τα επόμενα βήματα

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Λίγο πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας - Το όνομα - Το περιεχόμενο της συμφωνίας - Τα επόμενα βήματα

Ενημερώθηκε: 12/06/18 - 14:03

Ονομασία ΠΓΔΜ: Σήμερα οριστικοποιείται, όπως όλα δείχνουν η συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας η οποία προβλέπει την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Εφόσον, όπως αναμένεται, στην νέα επικοινωνία οι δύο πρωθυπουργοί καταλήξουν σε συμφωνία επί μιας τελικής πρότασης, ο κ. Τσίπρας πρόκειται να ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως είτε θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε θα γίνει συζήτηση στη Βουλή:

α) Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή την Παρασκευή ή

β) Συζήτηση του Θέματος στη Βουλή την Πέμπτη, ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, αφού προηγουμένως ενημερωθούν τα κόμματα

Στη συνέχεια, τις αμέσως επόμενες ημέρες (τέλος εβδομάδας) οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα υπογράψουν τη συμφωνία –πιθανότατα στις Πρέσπες– και αυτή θα κυρωθεί από τη Βουλή, ώστε στο τέλος του μήνα να απευθυνθεί πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ιούλιο να της απευθυνθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

η εκτίμηση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η συμφωνία δε θα γίνει αποδεκτή από τα Σκόπια

Ενδιαφέρον έχει . Επίσης ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι το κόμμα του δε θα ψηφίσει τη συμφωνία εφόσον περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Οσον αφορά την συμφωνία, αυτό που απέμεινε, είναι η αποτύπωση εγγράφως μιας σειράς θεμάτων που συζήτησαν χθες στη μεταξύ τους ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία πιθανά να γίνει σήμερα το απόγευμα.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Ζάεφ

Το βασικό «αγκάθι» τις τελευταίες ώρες αφορούσε «στην αποδοχή από τη γειτονική πλευρά του erga omnes με όλες του τις συνέπειες». Ο κ. εμφανίζεται να ζήτησε επιμόνως ορισμένες «καμουφλαρισμένες» εξαιρέσεις από τον κανόνα γενικής εφαρμογής της νέας ονομασίας, να διερευνηθεί δηλαδή η δυνατότητα σε κάποιες δευτερεύουσες αναφορές να μπορεί στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ να διατηρηθεί η χρήση της σημερινής συνταγματικής ονομασίας.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε στην Αθήνα αναφορικά με τις πληροφορίες που ήθελαν να αναγνωρίζεται από τη συμφωνία η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας, και αυτό το θέμα μπήκε ξανά στο τραπέζι, προκειμένου να αναζητηθεί κάποια διατύπωση που θα μπορούσε να είναι καλύτερα διαχειρίσιμη πολιτικά, μια διατύπωση που θα καθιστά σαφή τη διάκριση της σημερινής οντότητας από την αρχαιοελληνική Μακεδονία. Αυτό που θα λέει η συμφωνία για τη γλώσσα και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμιά κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

Επίσης, με β΄΄αση όσα προβλέποτται στη συμφωνία:

-- Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε "προστασία μακεδονικών μειονοτήτων" εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό σύνταγμα.

-- Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

-- Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

-- Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τα στάδια μετά τη συμφωνία

Τα βήματα μετα την υπογραφή της συμφωνίας στο τέλος της βδομάδας, όπως τα περιέγραψε η εκπομπή "Παιχνίδια εξουσίας" των Β. Σκουρή και Α. Σπανού, είναι τα ακόλουθα:

-- Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

-- Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.

-- Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

-- Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-- Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-- Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

-- Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

-- Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.