Το παρασκήνιο της προαναγγελθείσας παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου

https://www.thepressroom.gr/ellada/ragdaies-exelixeis-stin-orthodoxia-paraitithike-o-arhiepiskopos-amerikis-dimitrios
Ενημερώθηκε: 04/05/19 - 20:13

Απρόβλεπτες είναι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Όπως είναι γνωστό την παραίτηση του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υπέβαλλε το μεσημέρι του Σαββάτου (4/5/2019) ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κατά τη συνάντηση τους, επιβεβαιώνοντας έτσι το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης», ύστερα από τα χρόνια οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναμενόμενη καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε καλέσει εκτάκτως στο Φανάρι τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Ο κ. Δημήτριος είχε συνάντηση 1,5 ώρας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και κατά τη διάρκεια αυτής, του υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στην Ορθοδοξία: Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αιφνισδιαστική παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου έχει ως εξής:

«Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου».

Το παρασκήνιο της παραίτησης 

Ο κ. Βαρθολομαίος είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Δημητρίου, όπως αποκαλύπτει η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας». Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αρνήθηκε να το πράξει και φέρεται να είπε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι επιθυμεί  να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του για να λύσει τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής. 

Ομογενειακές πηγές είπαν στην ιστοσελίδα hellasjournal.com ότι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Δημητρίου θα οδηγήσει σε «κουκούλωμα» υποθέσεων που έχουν σχέση με οικονομικά ζητήματα, και συγκεκριμένα τα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και το θέμα της ανέγερσης του ναού του Αγίου Νικολάου. 

Στην Ομογένεια επικρατεί αναταραχή εδώ και πολλούς μήνες μετά τις αποκαλύψεις ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα, για τα οποία πολλοί κατηγορούν τον επικεφαλής της Ορθοδοξίας και γενικά τους κληρικούς του Φαναρίου.

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», ο Πατριάρχης ζήτησε επίσημα την παραίτηση του στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απάντησε αρνητικά.

Πριν από τη Σύνοδο υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον κ. Δημήτριο, κατά την οποία ο πρώτος του είπε ότι πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται την παραίτηση του. Ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε λέγοντας ότι θέλει να παραμείνει για να λύσει ο ίδιος τα προβλήματα. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης έθεσε το θέμα στη Σύνοδο επίσημα καλώντας τους αρχιερείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Ο «Εθνικός Κήρυκας» γράφει ότι αναφορικά με τα λεχθέντα από τον επιχειρηματία Στάθη Βαλιώτη, κατά την αποφοίτηση της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης περί «αυτοκεφαλίας», ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δήλωσε ότι δεν άκουσε τι ελέχθη διότι δεν λειτουργούσαν καλά τα μικρόφωνα.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» γράφει ότι στην Σύνοδο διαβάστηκε η έκθεση της Price Waterhouse για τον Άγιο Νικόλαο επί της οποίας διεξήχθη ζωηρή συζήτηση από τους συνοδικούς, οι οποίοι επισήμαναν αντιφάσεις σ’ αυτή. Ερωτηθείς γιατί δεν συνεχίζονται οι εργασίας ανοικοδόμησης, ο κ. Δημήτριος απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. 

Ο κ. Βαρθολομαίος  πήρε το λόγο και τόνισε ότι οι ομογενείς δεν δίνουν χρήματα διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους. Βεβαίως, όπως είπαν οι ίδιες πηγές στην ιστοσελίδα μας, ο Πατριάρχης δεν ανέφερε ότι μέρος του προβλήματος είναι και ο ίδιος, αφού οι ομογενείς αισθάνονται ότι τα χρήματα που προσφέρουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής στέλνονται στο Φανάρι αντί να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των εκκλησιών και των κοινοτήτων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, ιστοσελίδα hellasjournal.com