Προκαλούν επικίνδυνα οι Τούρκοι στο Αιγαίο - Στήνουν σκηνικό Ιμίων

 
Προκαλούν επικίνδυνα οι Τούρκοι στο Αιγαίο - Στήνουν σκηνικό Ιμίων

Ενημερώθηκε: 17/04/18 - 10:12

Σκηνικό έντασης και νομιμοποίησης των προκλητικών αξιώσεών τους στο Αιγαίο προσπάθησαν να στήσουν οι Τούρκοι προκαλώντας αναστάτωση στο Μαξίμου και επαναφέροντας μνήμες από την κρίση των Ιμίων.

το τουρκικό λιμενικό κατέβασε ελληνική σημαία από ελληνική βραχονησίδα

Την ημέρα που ο γγ του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντρίμ, σε δηλώσεις του φέρεται να αποκάλυψε ότι .

Κάτι που διέψευσε η Αθήνα διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος».

Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκανε ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένη βραχονησίδα κατέστησε περισσότερο ομιχλώδη την υπόθεση. Ως εκ τούτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», δείχνοντας ότι, παρά τη διάψευση, η κυβέρνηση απέφυγε να κλείσει κατηγορηματικά το ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν για το θέμα και πηγές του υπ. Αμυνας, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι που να επιβεβαιώνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.

«Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο»

Πάντως γεγονός είναι ότι η δήλωση Γλντιριμ τεντώνει το σχοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτική είναι η δήλωση του συνήθως χαμηλών τόνων αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, ο οποίος είχε επιχειρήσει στο παρελθόν να κατεβάσει τους τόνους, διαψεύδοντας οποιαδήποτε λόγο ανησυχίας, πλέον προχώρησε σε παραδοχή της κατάστασης: , δήλωσε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αναχαιτίσεις των τουρκικών μαχητικών γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταπονούνται οι Έλληνες πιλότοι.

Επίσης έχει σημάνει γενικός συναγερμός και αυτό γιατί η Τουρκία φαίνεται να κλιμακώνει τις προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές που έχουν στο παρελθόν οδηγήσει στα άκρα. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι σε λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται «αμφισβητούμενες περιοχές». Ανάμεσά τους είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Αγιος Μηνάς.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν

Αυτή η πρόκληση έρχεται σε μια στιγμή που ο γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει επιλέξει την τακτική του Πόντιου σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. , λέγοντας ότι θα ήθελε η στάση της συμμαχίας να είναι πολύ πιο δυναμική και σαφής.

Πάντως, η εικόνα για τα πραγματικά περιστατικά είναι αρκετά συγκεχυμένη πράγμα που δικαιολογεί και τον αρχικό αιφνιδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Ο σημερινός τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι η σημαία κατέβηκε αφού πρώτα ενημερώθηκε η Αθήνα.

τρεις νεαροί τοποθέτησαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς»

αποτίσουν με τον δικό τους τρόπο φόρο τιμής στον αδικοχαμένο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο

Αυτό που είναι επιβεβαιωμένο είναι ότι πράγματι την Παρασκευή 13 Απριλίου , ώστε να , ενώ έριξαν στην θάλασσα και ένα στεφάνι.

ακατοίκητη νησίδα που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων Ικαρίας και νοτιοδυτικά της Σάμου

Πρόκειται για μία . Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ., ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. «Δεν το είδαν σαν κάτι το τόσο σημαντικό. Έτσι κι αλλιώς είναι ελληνικό έδαφος», είπε ο δήμαρχος της περιοχής.