Τουρκικός Τύπος: Ενημερώθηκε η Αθήνα και μετά κατέβηκε η σημαία από τη βραχονησίδα

Τουρκικός Τύπος: Ενημερώθηκε η Αθήνα και μετά κατέβηκε η σημαία από τη βραχονησίδα
Ενημερώθηκε: 17/04/18 - 10:15

Ο τουρκικόςΤύπος από την πρώτη στιγμή της «αποκάλυψης« Γιλντρίμ ότι η τουρκική Ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα κρατά ψηλά στην ιεράρχηση την είδηση, με επιθετικούς τόνους. Μάλιστα ο τουρκικός Τύπος δίνει μια νέα εκδοχή για την «αποκάλυψη» Γιλντιρίμ : Πρώτα ενημερώθηκε η Αθήνα και μετά κατέβηκε η σημαία.

Προκαλούν επικίνδυνα οι Τούρκοι στο Αιγαίο - Στήνουν σκηνικό Ιμίων

Τύπος Τουρκία

«Τίνος υπεργολάβος είναι η Αθήνα», τιτλοφορεί το άρθρο της η φιλοκυβερνητική Yeni Safak. Και σημειώνει: «Επειδή ΗΠΑ και ΕΕ δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την εισβολή στην Αφρίν, κλιμακώνεται η ένταση για να εμπλακεί η Τουρκία στο Αιγαίο. Ενθαρρυμένη από την παρουσία Νατοϊκών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο η Αθήνα πρόσθεσε άλλη μία στις προκλήσεις της. Έβαλαν ελληνική σημαία σε βραχονησίδα ανοικτά του Ντιντίμ. Κομάντος πήγαν αμέσως και κατέβασαν τη σημαία».

 Τύπος Τουρκία

H Milliyet κάνει τίτλο τις απειλές Τσαβούσογλου: «Μπορεί να γίνει ατύχημα από τα χέρια των στρατιωτών μας», ενώ στην πρώτη παράγραφο του άρθρου γράφει: «Νέα κύματα στα Αιγαίο. Μια ομάδα Ελλήνων τοποθέτησε σημαία σε βραχονησίδα ανοικτά του Ντιντίμ και έσπευσαν Τούρκοι στρατιώτες. Ο υπουργός Τσαβούσογλου αντιδρώντας στο συμβάν διεμήνυσε: “μην κάνετε επικίνδυνα βήματα. Μπορεί να συμβεί ατύχημα”».

 Τύπος Τουρκία

Η Gunes κάνει λόγο για «Νέα ένταση αλά Ίμια στις σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας» και αναπαράγει τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «υπεστάλη με νυκτερινή επιχείρηση κομάντος της SAT η ελληνική σημαία που τοποθετήθηκε σε βραχονησίδα ανοικτά του Ντιντίμ. O πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στην Ελλάδα να απέχει από τέτοιες προκλήσεις.»

 Τύπος Τουρκία

Αλλά και η Sabah επιμένει ότι Τούρκοι κομάντος υπέστειλαν Ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα και προβάλει τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης: «Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ χαρακτήρισε το περιστατικό “πρωτοβουλία τύπου Ιμίων” και διεμήνυσε: "Είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε μια παρόμοια κατάσταση"».

 Τύπος Τουρκία

H Hurriyet μιλά για «πρόκληση με σημαία» από την Ελλάδα και υποστηρίζει ότι η κίνηση των τριών νεαρών Ελλήνων έγινε αντιληπτή από την τουρκική ακτοφυλακή κι ότι η Άγκυρα μέσω διαφόρων διαύλων επικοινώνησε με την Αθήνα και απαίτησε να απομακρυνθεί η σημαία, η οποία, όμως παρέμεινε στη θέση της κι έτσι πήγαν τη νύχτα της Κυριακής κομάντος της SAT, την υπέστειλαν και την πήραν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι τουρκικές αρχές αντιλήφθηκαν την Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές και ζήτησαν να κατέβει η σημαία.

Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεν υπήρξε αντίδραση, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) πήγαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία. 

Σημειώνεται ότι η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ονομαστικά τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος.