Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με μέτρα προστασίας - Ανησυχία στην κυβέρνηση (ΦΩΤΟ)

 
Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις με μέτρα προστασίας - Ανησυχία στην κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: 902.gr

Ενημερώθηκε: 01/05/20 - 09:14

Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την εργατική Πρωτομαγιά για το Σάββατο 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν συγγκεντρώσεις για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Οι συγκεντρώσεις, όπως προανήγγειλαν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων, που περιλαμβάνουν την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και τη χρήση μασκών και γαντιών.

Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προγραμματισμένες συμβολικές κινητοποιήσεις στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας καθώς και στις άλλες πόλεις της χώρας θα γίνουν κανονικά από τους εργαζόμενους, επικαλέστηκε το παράδειγμα των διαδηλώσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στο Ισραήλ.

Από το ΠΑΜΕ συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα Συνδικάτα σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους δήμους. Στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο. Στη Θεσσαλονίκη, συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τα συνδικάτα στο κέντρο της πόλης καθώς και σε Καλαμαριά και Εύοσμο.

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προχώρησαν στην προκήρυξη 24ωρης απεργίας, καλώντας να πραγματοποιηθούν συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης. «Καλούμε τις οργανώσεις-μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του, το ΕΚΑ εξέφρασε την αντίθεση στις αντεργατικές ρυθμίσεις με φόντο την πανδημία και ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως και την εκπόνηση ουσιαστικού σχεδίου στήριξης εργαζομένων και ανέργων. Η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας και τα προβλήματα που έφερε στους εργαζομένους αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων.

Σε συγκέντρωση στις 11 στο Σύνταγμα καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, ζητώντας μεταξύ άλλων το άδειασμα των προσφυγικών καμπ και τη μεταφορά των διαμενόντων σε ξενοδοχεία, ενώ σε προσυγκέντρωση στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση στις 11:00 στο Σύνταγμα καλούν το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία.

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τους φετινούς εορτασμούς

Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ανησυχία ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνώντες δεν ανησυχούν για τις οργανωμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, αλλά για κάποιους κύκλους που ενδεχομένως θα εκμεταλλευτούν αυτή τη κατάσταση δημιουργώντας επεισόδια.

Επιπλέον, ανησυχία υπάρχει για όσους με το πρόσχημα της Πρωτομαγιάς κατέβουν μαζικά για βόλτες στο κέντρο της Αθήνας.