Πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας του ΠΝ για την αξιοποίηση και συντήρηση του στόλου

 
Πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας του ΠΝ για την αξιοποίηση και συντήρηση του στόλου

Ενημερώθηκε: 14/02/17 - 19:59

Η καθ’ ολοκληρία αξιοποίηση και συντήρηση των υπαρχόντων μέσων του πολεμικού ναυτικού, και η μέριμνα του προσωπικού αποτελούν τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Όπλου, όπως προκύπτει από τη συνάντηση γνωριμίας ανωτάτων αξιωματούχων του ΓΕΝ με τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις οι ίδιες ανώτατες πηγές σχολίαζαν:

Όσον αφορά στους εξοπλισμούς, προτεραιότητα δόθηκε στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion, καθώς αυτός εξυπηρετεί στρατηγικά τη χώρα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Στη φάση των δοκιμών βρίσκονται τα δύο νεαποκτηθέντα υποβρύχια, ενώ τον ερχόμενο Αύγουστο θα εξετασθεί η προμήθεια καινούργιων τορπιλών γι’ αυτά. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα ναυπήγησης της 6ης και της 7ης πυραυλακάτου με την 6η να έχει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ εξετάζεται η προοπτική σταδιακής υλοποίησης του.

«Λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης, τα κονδύλια είναι συγκεκριμένα» ανέφεραν χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσαν λέγοντας πως «εξετάζουμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία στη διεθνή αγορά, με βάση τις επιχειρησιακές ανάγκες και την οικονομική δυνατότητα της χώρας». Στο πεδίο της μέριμνας για το προσωπικό, εντάσσονται η προμήθεια των τεσσάρων βοηθητικών πλοίων - το πρώτο εντάχθηκε πρόσφατα - για τη μεταφορά των στελεχών από και προς το αρχηγείο Στόλου, ενώ διαρκείς είναι και οι προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών του ναυτικού νοσοκομείου Αθηνών.

Σύντομα προγραμματίζεται η αναβάθμιση άλλης πτέρυγας του νοσοκομείου, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η αναβάθμιση του οδοντιατρικού τμήματος.

Οι ίδιες ανώτατες πηγές παρατηρούσαν ότι από τις συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο που διαρκώς αναβαθμίζονται μέσω της διεξαγωγής ασκήσεων, η χώρα κερδίζει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Αντίθετα, οι δραστηριότητες της Τουρκίας σε επίπεδο ναυτικού είναι περιορισμένες μετά το πραξικόπημα. Σε κάθε περίπτωση, η απειρία του προσωπικού της «μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Ο άπειρος μπορεί να κάνει λάθος καθώς αντιδρά υπερβολικά σε σχέση με τον έμπειρο» σχολίασαν.

Παράλληλα οι πηγές του πολεμικού ναυτικού εκτιμούσαν ότι η ένταξη δύο μικρών αποβατικών στο κατοχικό τμήμα της Κύπρου, έχει μονάχα σημειολογικό και όχι επιχειρησιακό χαρακτήρα. Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει αύξηση ναυτικής παρουσίας ξένων κρατών στην ανατολική Μεσόγειο - η εντατικοποίηση της παρουσίας τους σημειώθηκε με την έναρξη της κρίσης στη Συρία.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού σε διεθνείς επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσαν πως «όσο μπορούμε θα υποστηρίζουμε την ελληνική παρουσία».
Τέλος οι ίδιες ανώτατες πηγές γνωστοποίησαν ότι:

- Σε βάθος χρόνου εξετάζεται η προώθηση μερικών μονάδων για μεταστάθμευση στη Σούδα.
- Το θέμα της υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στο Αρχηγείο Στόλου βρίσκεται σε πρώιμες συζητήσεις, και στο πλαίσιο αυτό οι υφιστάμενες μελέτες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.
- Οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού Ναυτικού θα ενισχυθούν με οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (τριετούς θητείας), ενώ σταδιακά εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός τους.
- Η επάνδρωση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος χρόνου, με πιλότους του πολεμικού ναυτικού που «διαθέτουν ναυτική αντίληψη» των επιχειρήσεων και θα αποφοιτούν από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Σχετικά Θέματα:

Οι Γερμανοί “εκβιάζουν” για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων μας!