Πυρκαγιά στην Ηλεία: Ξυπνούν μνήμες 2007 - Μάχη για τον αρχαιολογικό χώρο

Πυρκαγιά στην Ηλεία: Ξυπνούν μνήμες 2007 - Μάχη για ατον αρχαιολογικό χώρο
Ενημερώθηκε: 04/08/21 - 23:00

Ο πολύπαθος νομός Ηλείας βιώνει μια ακόμη τραγωδία αφού η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης καίει τα πάντα στο πέρασμά της.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές που καίγονται είναι οι ίδιες που είχαν γίνει στάχτη το 2007, όταν η Ελλάδα βίωσε μια μεγάλη τραγωδία με περισσότερους από 70 νεκρούς.  

Νωρίτερα δόθηκε εντολή για την εκκένωση των οικισμών Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο και Καυκωνιά λόγω της φωτιάς που μαίνεται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.  Σπίτια κάηκαν στο Πελόπιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις οπισθοχώρησαν για να ανακόψουν τις φλόγες, με στόχο να μην μπει η φωτιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, που θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ακόμη η μάχη για να μη φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Πλέον το έργο των πυροσβεστών δυνάμεων γίνεται γίνεται πιο, αφού σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.  

 

 

 

 

 

il

 

il

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, κατήγγειλε ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια.   

Την ίδια άποψη περί εμπρησμών εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης, ο οποίος συμπλήρωσε πως αν είχαν γίνει ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα νωρίτερα η φωτιά δεν θα είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις. Σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού η συγκεκριμένη περιοχή είχε καεί στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007

πατ

πατ

Μήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πελόπιο Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης Ολυμπίας. Αν βρίσκεται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Αν βρίσκεστε στο #Πελόπιο, #Πλάτανο, #Κοσκινά, #Μάγειρα, #Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς #Πύργο από Ε.Ο. #Τρίπολης_Ολυμπίας

🆘 Αν βρίσκεστε στην #Καυκωνιά ή #Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς #Λάλα

‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας pic.twitter.com/6IjWTvZauM

— 112 Greece (@112Greece) August 4, 2021

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου

 

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου από το 124ο χιλιόμετρο έως το 130ο χιλιόμετρο, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ηράκλειας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύσκεψη υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη

 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

Στο σημείο η Λ. Μενδώνη 

 

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».