Ρύπανση στη Μύκονο από το φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε

Εντοπίστηκε ρύπανση από το ναυάγιο στη Μύκονο -Προσπάθειες για να την περιορίσουν
Ενημερώθηκε: 26/12/17 - 18:25

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στην Μύκονο καθώς εντοπίστηκε θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του φορτηγού  πλοίου «LITTLE SEYMA» στη νησίδα Τραγονήσι. 

Τότε οι οι 12 επιβαίνοντες, 9 Ουκρανοί και 3 υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν, είχαν καταφέρει να αποβιβαστούν από το πλοίο και κατέφυγαν σε σπηλιά της νησίδας, προκειμένου να προστατευτούν από τους θυελλώδεις ανέμους,μέχρι οι άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού  α προσεγγίσουν με αλιευτικό σκάφος το σημείο πάνω στη βραχονησίδα στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι ναυτικοί και να τους απεγκλωβίσουν.

Αίσιο τέλος στην επιχείρηση-θρίλερ διάσωσης πληρώματος πλοίου ανοιχτά της Μυκόνου

 

Το ναυάγιο του πλοίου όμως προκάλεσε θαλάσσια ρύπανση,η οποία εντοπίστηκε σήμερα  Τρίτη (26/12) και έθεσε σε συναγερμό τις λιμενικές Αρχές του νησιού.

Μάλιστα έχουν ήδη τοποθετηθεί πλωτά φράγματα ώστε η ρύπανση να μην πάρει διαστάσεις.

"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού  «αεροσκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο μετέβη στην περιοχή εντόπισε λωρίδα ελαφριάς ιριδίζουσας ρύπανσης στις βορειοανατολικές ακτές ν. Τραγονησίου κατά προσέγγιση μήκους περίπου 200 μ. και πλάτους περίπου 5 μ.».

Η ανακοίνωση του λιμενικού:

Αναφορικά με την προσάραξη του Φ/Γ πλοίου ''LITTLE SEYMA'' σημαίας Παναμά, την 22/12/2017 με δώδεκα (12) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη νήσο Τραγονήσι νότιο ανατολικά ν. Μυκόνου γνωρίζεται ότι στην ανωτέρω περιοχή έχουν καταπλεύσει αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και τα Ρ/Κ “ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΧΙΙ” Ν.Π.12109 και Ρ/Κ “ΧΡΗΣΤΟΣ ΧL” Ν.Π. 11723, τα οποία προέβησαν στην πόντιση πλωτών φραγμάτων πέριξ του ναυαγίου.

Επιπρόσθετα, αεροσκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο μετέβη στην περιοχή εντόπισε λωρίδα ελαφριάς ιριδίζουσας ρύπανσης στις βορειοανατολικές ακτές ν. Τραγονησίου κατά προσέγγιση μήκους περίπου 200 μ. και πλάτους περίπου 5 μ., ενώ πέριξ του ναυαγίου δεν εντοπίστηκε θαλάσσια ρύπανση. Παράλληλα, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, διενέργησαν ελέγχους επί του πλοίου και στην περιοχή του ναυαγίου.

Τέλος, από την ανάδοχη εταιρία απορρύπανσης έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες με ιδιώτες δύτες, για την απάντληση των καυσίμων του πλοίου.

Διάσωση Πληρώματος από Ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ