«Σαρώνει» την Ελλάδα από τα δυτικά το νέο βαρομετρικό χαμηλό, με καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους

«Σαρώνει» την Ελλάδα από τα δυτικά το νέο βαρομετρικό χαμηλό, με καταιγίδες, χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους
Ενημερώθηκε: 07/12/20 - 09:23

Έντονες βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χαλαζόπτωση το πρωί της Δευτέρας περιλαμβάνει η πρόβλεψη των μετεωρολόγων, με επίκεντρο την δυτική Ελλάδα. Μεγάλος όγκος βροχής καταγράφηκε σε Ελευσίνα και Σαλαμίνα, καθώς η κακοκαιρία εκινείτο ανατολικά προς το Λεκανοπέδιο. 

grafima

Στη συνέχεια της ημέρας τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα κυρίως στη Μακεδονία και τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ενώ νοτιότερα, σε Στερεά Ελλάδα, Αττική και Κυκλάδες, ανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί από το μεσημέρι. Προς το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να ακολουθήσει βελτίωση και στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο, η κακοκαιρία θα επιμείνει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στο Αιγαίο οι άνεμοι που θα πνέουν θα είναι πολύ ισχυροί, σχεδόν θυελλώδεις ή και τοπικά θυελλώδεις, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo.gr.

Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Καιρός (7/12): Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά και γρήγορη βελτίωση, πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Αναλυτικά: Για τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά ηπειρωτικά, στα βόρεια και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με γρήγορη και βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά. Πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 13 έως 17 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 10 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο γενικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, με βαθμιαία στροφή τους σε γενικά δυτικούς με εξασθένηση, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα θυελλώδεις 8 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα σε ισχυρούς 6 μποφόρ, με εξασθένηση.

Στην Αττική: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση στη συνέχεια περιμένουμε τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με σταδιακή εξασθένηση.

Στη Θεσσαλονίκη: Νεφώσεις, όπου γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές, με γρήγορη βελτίωση περιμένουμε τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εξασθένηση.

 

ΠΗΓΗ: meteo.gr