Σεισμολόγοι: Πλησιάζει ο καιρός που θα «γρυλίσουν» οι Αλκυονίδες

Σεισμολόγοι: Πλησιάζει ο καιρός που θα «γρυλίσουν» οι Αλκυονίδες
Ενημερώθηκε: 22/07/19 - 17:31

Ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Μακρόπουλος μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ είπε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε την σεισμική του δραστηριότητα μετά το σεισμό της 19ης Ιουλίου.

Υπογράμμισε ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητας διαφοράς εκατοντάδων ετών, προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί μια σεισμική δόνηση σαν εκείνη του 1999.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Αθήνα κινδυνεύει από πιο μακρινούς κινδύνους αναφέροντας χαρακτηριστικά το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο, που έδωσε τον ισχυρότατο σεισμό του 1981, καθώς και το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής. 

ΑΤΑΛΑΝΤΗ

Για το ρήγμα της Αταλάντης είπε ότι  «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.  Για το ρήγμα των Αλκυονίδων όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού δίνει σεισμούς κάθε 40 χρόνια. «Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» τόνισε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε την σεισμική αναβάθμιση των κτηρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.

Από την πλευρά του ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1 προειδοποίησε ότι πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ.

Αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων τόνισε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ

Επιπλέον έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ.
  
«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε. 

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επιτέθηκε εκ νέου στον Ευθύμιο Λέκκα υποστηρίζοντας ότι κακώς είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα.

Ακούστε τι είπαν οι σεισμολόγοι: