Στην τελική ευθεία για τη σταδιακή άρση των μέτρων

 
Στην τελική ευθεία για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Ενημερώθηκε: 23/04/20 - 09:43

Καθώς η διασπορά του SARS-CoV-19 στον πληθυσμό και η επιδημία της νόσου COVID-19 φθίνει σιγά-σιγά στη χώρα μας, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με τους ειδικούς επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να καταλήγουν τις επόμενες ώρες στις τελικές τους εισηγήσεις για σχολεία, νοσοκομεία και διαγνωστικά τεστ, ενθαρρυμένοι από τις καλές επιδόσεις στη συγκράτηση της διασποράς του ιού, γεγονός που αποτυπώθηκε τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία δεν καταγράφηκε νέο θύμα της νόσου στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, από διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις της πορείας της νόσου στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του δείκτη R0 του κορωνοϊού (αποτυπώνει τον μέσο αριθμό των ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο), πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία, ενώ υπολογίζεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας μείωσαν κατά τουλάχιστον 80% τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Αλλωστε χθες, όπως ανακοίνωσαν ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα μας να ανέρχεται σε 2.408. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 55 ασθενείς της νόσου (86% αυτών έχει υποκείμενα νοσήματα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών), ενώ ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού παρέμεινε σταθερός στα 121 άτομα.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς, να τονίσει ότι μια τέτοια επιδημία είναι αδύνατον να σβήσει, όταν υπάρχουν «μικρές φωτιές», όπως τις ονόμασε, που σιγοκαίνε, δηλαδή εστίες σε τοπικές κοινότητες και μεταναστευτικές δομές και δεν πάρει κανείς έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Τα χθεσινά ενθαρρυντικά στοιχεία, πάντως, έχουν ενισχύσει τη συζήτηση για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά με τρόπο τέτοιο που να μην τεθεί σε κίνδυνο το καλό αποτέλεσμα που πέτυχε η Ελλάδα και για το οποίο μιλά θετικά όλος ο πλανήτ

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται –εκτός απροόπτου– σήμερα να τοποθετηθεί για το πώς θα πρέπει να γίνει η άρση των μέτρων στα σχολεία. Το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων ήταν το πρώτο μέτρο που ειχε ληφθεί στη χώρα μας και ίσχυσε από τις 11 Μαρτίου. Νεότερη υπουργική απόφαση παρέτεινε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι και τις 11 Μαΐου.

Ο κ. Τσιόδρας ερωτώμενος σχετικά επανέλαβε ότι η δική του θέση είναι πως η κοινωνία θα πρέπει να «ανοίξει» από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κανόνες και με την αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι με βάση μαθηματικά μοντέλα μπορούν οι ειδικοί επιστήμονες να εκτιμήσουν πολύ γρήγορα το πώς η άρση κάθε μέτρου μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες διασποράς του ιού. «Η κοινωνία σταδιακά πρέπει να ανοίξει. Είναι αδύνατον να μείνουμε έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε, «σταδιακά όλοι θα εκτεθούμε στον ιό. Αυτό που κάναμε είναι να αποφύγουμε να εκτεθούμε όλοι μαζί. Και αυτό το θεωρώ τεράστια επιτυχία».

Μερίδα επιστημόνων θεωρεί πως στο τραπέζι της σημερινής...τηλεδιάσκεψης πρέπει να συζητηθεί επί του παρόντος μόνο η επιστροφή των μαθητών της Γ' Λυκείου στα θρανία, πιθανότατα στις 11 Μαΐου και υπό συγκεκριμένους όρους, και απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστροφή στη σχολική ζωή για τους άλλους μαθητές.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι ειδικοί οι οποίοι θεωρούν πως πρέπει να γίνει μέσα στον Μάιο σταδιακά η επανεκκίνηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και να ολοκληρωθεί διά ζώσης το σχολικό έτος για όλους τους μαθητές, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων.

Και οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στην επαναλειτουργία των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιτροπή χτες αποφάσισε τη χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς χώρους στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες ως προς την ασφαλή χρήση τους καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μη ορθή χρήση εγκυμονεί κινδύνους.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο σύστασης χρήσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους σύμφωνα με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών και φυσικά μετά από ειδική εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες», εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τις ελληνικές αρχές, η Γερμανία χθες κατέστησε υποχρεωτική σε όλη τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα τη χρήση προστατευτικής μάσκας, τουλάχιστον για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων. Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν επαγγελματικές μάσκες, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμη και ένα υφασμάτινο μαντίλι.

Τα νοσοκομεία

Επιπλέον, οι ειδικοί θα τοποθετηθούν σήμερα για τον τρόπο επαναφοράς των νοσοκομείων σε μία φυσιολογική λειτουργία με επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων και άνοιγμα των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Οπως ανέφερε ο καθηγητής, θα δοθούν οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης των περιστατικών. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της επιτροπής σχετικά με τη χρήση των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης του ιού και την επέκταση των κριτηρίων ελέγχου πληθυσμιακών ομάδων, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το θέμα της ευρείας χρήσης των τεστ αντισωμάτων.