Στις φαβέλες του Ελληνικού 6.000 πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες

 
Στις φαβέλες του Ελληνικού 6.000 πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες

Ενημερώθηκε: 12/04/16 - 18:17

Σε εξαιρετικά άθλιες συνθήκες υγιεινής ζουν στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού περισσότεροι από 6.000 μετανάστες, όπου πλέον μιλάμε για «υγειονομική βόμβα» που απειλεί τόσο τους πρόσφυγες όσο και την ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι όλους αυτούς θεωρητικά εξυπηρετούν 30 χημικές τουαλέτες οι οποίες επί της ουσίας δε χρησιμοποιούνται γιατί θέλουν συνεχώς καθάρισμα, πράγματα που δε γίνεται. Ετσι 6.000 άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν τη φυσκική τους ανάγκη στη θάλασσα.

Μόνο στην αίθουσα του παλιού αεροδρομίου ζουν 1.500 άνθρωποι, μέσα σε αποπνιχτηκή ατμόσφαιρα. Χώρος μικρός για να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως τόσους ανθρώπους, και η κατάσταση επιδεινώνεται όσο βελτιώνεται ο καιρός μιας και η θερμοκρασία εντός της αίθουσας φτάνει τους 40 βαθμούς δημιουργώντας μια ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Πολλοί πρόσφυγες αναγκάζονται και στήνουν τις σκηνές τους μπροστα από το κτίριο και φτάνουν μέχρι την παραλιακή λεωφόρου, την οποία διασχίζουν διαρκώς για να περάσουν απέντι τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά τα οποία στην κυριολεξία παίζουν επί της λεωφόρου.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις «φαβέλες» του Ελληνικού είναι πλέον ανεξέλγικτη με το δήμαρχο Αργυρούπολης - Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτο και την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλου της «Ελληνικό Α.Ε.» Σουλτάνα Σπυροπούλου να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα.

Ο δήμαρχος μιλώντας σήμερα το πρωί στο mega προειδοποίησε ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί». «Είναι κλειστά τα τζάμια, δεν αερίζεται, είναι αποπνικτική η ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην μπορεί να αντέξουν φυσιολογικά να μείνουν εκεί μέσα και να βγαίνουν να κάθονται έξω στο πεζοδρόμιο πάνω στη λεωφόρο που παίζουν τα παιδιά τους, που περνούν με ταχύτητα τα αυτοκίνητα».

Η κ. Σπυροπούλου, από την πλευρά της, σε επιστολή της προς την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Άμυνας, επισημαίνει ότι η συμφωνία για την προσωρινή παραχώρηση των εγκαταστάσεων εξέπνευσε στις 31 Μαρτίου, αλλά «παρά τις σχετικές επιστολές μας, οι πρόσφυγες παραμένουν έως σήμερα στις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις».

Η ίδια διευκρινίζει ότι «η "Ελληνικό Α.Ε." έχει συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις στη φύλαξη και συντήρηση της εγκατάστασης, τη διατήρηση της τάξης και τη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής, παρά το γεγονός ότι τη σχετική ευθύνη και όλα τα έξοδα έχει συμφωνηθεί ότι βαρύνουν εξ ολοκλήρου το υπουργείο».

«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις ανωτέρω παραχωρούμενες εγκαταστάσεις αλλά και πέριξ αυτών έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όλους εμπλεκομένους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευθεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες και ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις» επισημαίνει.

Το πρόβλημα δεν προέκυψε σήμερα. Ήδη προ μηνός το Δημοτικό Συμβούλιο Αργυρούπολης – Ελληνικού είχε συζητήσει το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο περιέγραφε την κατάσταση και ζητούσε τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών, μιας και η διαχείριση του όλου ζητήματος απαιτεί πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και χρηματοδότηση. Ομως, δεν υπήρχε καμία συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση ούτε και καμιά άλλη πρωτοβουλία να αποσυμφωρηθεί ο χώρος.

SOS Από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Με έγγραφο που υπογράφεται από τον πρόεδρο του γιατρό Αθανάσιο Γιαννόπουλο το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ευθέως τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, που έχουν στα διοικητικά τους όρια χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, πως αυτοί είναι εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεπές στην αποστολή του για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση μεταδοτικών νόσων, τώρα που λόγω και των πρόωρα αυξημένων για την εποχή θερμοκρασιών, η επώαση των κουνουπιών γίνεται νωρίτερα.

Tο ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει, πως τα κουνούπια που λειτουργούν ως μεταφορείς επικίνδυνων νόσων, μπορούν να μολύνουν και τον τοπικό πληθυσμό με ασθένειες όπως η ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζika, η νόσος Chikungunya κ.ά. αν προηγουμένως τσιμπήσουν μετανάστη ή πρόσφυγα που προέρχεται από χώρες που ενδημούν αυτές οι ασθένειες.

Όπως σημειώνει σε επείγουσα αναφορά του στις 15/3/2016 θεωρείται υπαρκτός ο κίνδυνος εγχώριας μετάδοσης επικίνδυνων ασθενιών σε ευάλωτες περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες-πρόσφυγες από ενδημικές χώρες.

Ο κίνδυνος αυτός μετάδοσης αφορά τόσο σε μετανάστες-πρόσφυγες, όσο και στον τοπικό πληθυσμό (κατοίκους και εργαζόμενους).


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο,τι κατέγραψαν οι φωτογραφικοι φακοί χτες στην Ειδομένη

"Μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό" χαρακτηρίζει τη στάση των Σκοπιανών ο Τσίπρας

Τσίπρας: Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από το να εφαρμοστεί η συμφωνία

Ειδομένη: Τρία παιδιά χτυπημένα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι (βίντεο)

Τόσκας: Οι χθεσινοί δαρμένοι μετανάστες θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές

Θεατές οι ελληνικές δυνάμεις κατά τα επεισόδια στην Ειδομένη, λένε οι Σκοπιανοί

Ειδομένη: Άγριες συγκρούσεις προσφύγων-αστυνομίας της ΠΓΔΜ (βίντεο-φωτο)