Στο Αμπού Ντάμπι ο Βαγγέλης Αποστολάκης για την πώληση των ελληνικών F-16 block 30

Στο Αμπού Ντάμπι ο Βαγγέλης Αποστολάκης για την πώληση των ελληνικών F-16 block 30
Ενημερώθηκε: 16/02/19 - 16:27

Την πώληση των παλαιών μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 30 που βρίσκονται στη δύναμη της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχει βάλει στόχο ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης. Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Άμυνας μετά από τις Βρυξέλλες και το Μόναχο, ταξιδεύει απ΄ ευθείας για το Άμπου Ντάμπι, όπου γίνεται η μεγάλη έκθεση αμυντικού υλικού «IDEX 2019.

Η υπόθεση απασχολεί το υπουργείο Άμυνας εδώ και περίπου δυο χρόνια, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των ελληνικών αεροσκαφών. Αντιπροσωπείες τους έχουν έρθει στην Ελλάδα, έχουν δει τα αεροσκάφη και έχουν εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν στην αγορά. Οι δισταγμοί του ΓΕΑ ήταν αυτοί που “πάγωσαν” την πώληση, αλλά τώρα ο κ. Αποστολάκης από τη θέση του ΥΕΘΑ ,δείχνει διατεθειμένος να θέσει ξανά το ζήτημα στο τραπέζι, αφού τα οικονομικά δεδομένα το επιβάλλουν.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 έχει αποδειχτεί δυσβάσταχτο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, πριν καν ξεκινήσει. Το πρόγραμμα είναι “Κρόνος που τρώει τα παιδιά του”. Όπου παιδιά βάλτε άλλα πολύ σημαντικά προγράμματα συντήρησης ,τεχνικής υποστήριξης αλλά και αεροπορικής εκπαίδευσης, που πρέπει να προχωρήσουν, αλλά δεν βρίσκουν οικονομικούς πόρους.

Ο Στόλος απαιτεί εκσυγχρονισμούς πλοίων και υποστήριξη άμεσα. Το ίδιο συμβαίνει με την υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000 αλλά και των όπλων τους. Μέγα θέμα υπάρχει με την αεροπορική εκπαίδευση με πρόταση λύσης να υπάρχει στο τραπέζι αλλά να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ασφάλεια.

Ο Βαγγέλης Αποστολάκης που ήταν πάντα υπέρ της πώλησης των παλαιών F-16, έχει βάλει τα δεδομένα στη ζυγαριά και φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην συμφωνία αν τα ΗΑΕ ακόμη επιθυμούν να πάρουν τα αεροσκάφη. Λογικά θα τα θέλουν, όπως λένε οι πληροφορίες.

Τα ΗΑΕ διαθέτουν F-16 block 60. Θέλουν να προμηθευτούν F-35 αλλά οι Αμερικανοί δεν τα αποδεσμεύουν. Υπολογίζεται ότι αυτό μπορεί να γίνει μετά από 5 χρόνια! Επειδή δεν θέλουν να “φορτώνουν” τα F-16 blovk 60 με ώρες πτήσης για εκπαίδευση ή για απλές περιπολίες, θέλουν να προμηθευτούν μεταχειρισμένα αεροσκάφη που θα “φορτωθούν” σημαντικό αριθμό ωρών πτήσεως.

Τα ελληνικά “30άρια” είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά των μεταχειρισμένων F-16. Δεν είναι τυχαίο ότι είχαν ενδιαφερθεί πολλές Βαλκανικές χώρες, αλλά η αναποφασιστικότητά μας τις οδήγησε σε άλλες λύσεις. Οι υποψήφιοι πελάτες έχουν σημαντικά μειωθεί. Επί της ουσίας οι Κροάτες και τα ΗΑΕ, έχουν απομείνει να ενδιαφέρονται σοβαρά. Γι΄ αυτό και ο ΥΕΘΑ πιστεύει ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

ΠΗΓΗ: militaire.gr