Στον δημοσιογράφο Κώστα Ζαφειρόπουλο το βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017»

Στον δημοσιογράφο Κώστα Ζαφειρόπουλο το βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017»
Ενημερώθηκε: 15/12/17 - 17:15

Το δημοσιογραφικό βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017» απένειμε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στον δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών Κώστα Ζαφειρόπουλο.

Το συγκεκριμένο βραβείο προκηρύσσεται από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κάθε δύο χρόνια από το 2003. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Επίσης, για πρώτη φορά η κριτική επιτροπή απένειμε και μια τιμητική διάκριση στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Σταύρο Τζίμα. Η παρουσίαση της τελετής απονομής έγινε από την δημοσιογράφο και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κα Βάλια Καϊμάκη.

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017: Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι ο μεγάλος νικητής

O Πρέσβης της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ (Jens Plötner), σε χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της σοβαρής και δεοντολογικής δημοσιογραφίας ως βάση μιας έγκυρης πληροφόρησης. Την εκδήλωση τίμησαν με σύντομο χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Ελευθέριος Κρέτσος, και ο καθηγητής Δημήτριος Χαραλάμπης πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της κριτικής επιτροπής του βραβείου που εισηγήθηκε τον πανηγυρικό λόγο προς τιμή των κυρίων Ζαφειρόπουλου και Τζίμα.

Παρόντες εκ μέρους της κριτικής επιτροπής ήταν επίσης ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, η Σοφία Ζαχαράκη, αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εκ μέρους της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο Χαράλαμπος Παπαχρήστου. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης Δημήτριος Μιχαήλ Λούνδρας, εκπρόσωπος της οικογενείας της Ελένης Βλάχου και η Έλενα Ριζεάκου, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο κύριος Ζαφειρόπουλος σχολίασε ότι αισθάνεται κατά μία έννοια τυχερός για την αναγνώριση αυτή καθώς στη θέση του θα μπορούσαν να βρίσκονται πολλοί από τους νέους δημοσιογράφους που εργάζονται στην Εφημερίδα των Συντακτών ή σε άλλα Μέσα. Επίσης, τόνισε τη σημασία της ευθύνης της κοινωνίας απέναντι στη δημοσιογραφία και πως οι απαιτήσεις των πολιτών έχουν τη δύναμη να συντηρήσουν ή ακόμα να αναπτύξουν τον κλάδο. Την ανάγκη του πολίτη για ποιοτική ενημέρωση τόνισε και ο κύριος Τζίμας στον ευχαριστήριο λόγο του και ενθάρρυνε τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα της δημοσιογραφίας να το πράξουν στοχεύοντας πάντοτε παράλληλα στην απόκτηση μιας καθολικής παιδείας καθώς αυτή αποτελεί το «τσιμέντο» το οποίο συγκρατεί και θεμελιώνει την κοινή γνώμη.

Δέσποινα Μοιραράκη: Την τίμησαν με παγκόσμιο βραβείο! (ΦΩΤΟ)

Το βραβείο «Ελένη Βλάχου 2017» αποτελείται από ένα χρηματικό έπαθλο, ευγενική χορηγία των εταιρειών Bayer και BASF, ένα ταξίδι στη Γερμανία στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισκεπτών του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας καθώς και μια διετή πρόσβαση στις υπηρεσίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Έως σήμερα έχουν τιμηθεί με το βραβείο Ελένη Βλάχου οι εξής δημοσιογράφοι: Ιωάννης Ε. Διακογιάννης (2003), Κώστας Ιορδανίδης (2005), Κώστας Αργυρός (2007), Μαρία Νικολάου (2009), 'Αγγελος Αθανασόπουλος (2011), Μαρία Λούκα (2013) και Κωνσταντίνος Κουκουμάκας (2015).