Τραγική η κατάσταση στην Ηλεία: Απόφαση εκκένωσης χωριού, αρνούνται να φύγουν οι κάτοικοι (ΦΩΤΟ)

Μέρες του 2007 στην Ηλεία-Κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν το χωριό τους-Για εθνικό έγκλημα κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης (ΦΩΤΟ)
Ενημερώθηκε: 15/08/17 - 20:21

Την εκκένωση του χωριού «Περιστέρι» στην Αμαλιάδα, αποφάσισε η τοπική αυτοδιοίκηση μετά την αναζωπύρωση του μετώπου στην περιοχή, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Οι περισσότεροι κάτοικοι αρνούνται ωστόσο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η αναζωπύρωση της πυρκαγιάς σημειώθηκε το μεσημέρι, κατά τη μιάμιση περίπου ώρα που τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν.Τότε και λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά πέρασε την ζώνη πυρασφάλειας που είχε οριοθετηθεί.

Στην προληπτική εκκένωση του χωριού, πρώτη προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση των παιδιών και όσων κατοίκων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 


Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος  έκανε λόγο για «εθνικό έγκλημα που μπορεί να μην είναι εξ αμελείας» εάν η φωτιά κατευθυνθεί προς την Αρχαία Ολυμπία, καθώς όπως υποστηρίζει το μέτωπο είναι ίδιο με αυτό που έκαψε την περιοχή πριν από 10 χρονιά.

«Από το μεσημέρι και μετά είχαμε δυνατό άνεμο και δεν είχαμε καθόλου εναέρια μέσα διότι είχαν μετακινηθεί προς τη Ζάκυνθο. Οταν γύρισαν μετά από δύο - δυόμιση ώρες ένα σινούκ δεν μπορούσε να επιχειρήσει αποτελεσματικά. Πριν από περίπου ένα τέταρτο άρχισε να επιχειρεί ξανά και το ελικόπτερο έρικσον. Βέβαια η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί πολύ, το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο, δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκρατηθεί ούτε από το έρικσον. Καναντέρ δεν πετάνε. Ενα που πέταγε κάποια στιγμή, έπαθε μια βλάβη και γύρισε στο αεροδρόμιο.


Χάθηκε ο ήλιος από τους καπνούς


Από τους πυκνούς καπνούς κρύφτηκε και ο ήλιος.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που «ανέβασε» ο Γιάννης Σπυρούνης και δημοσιεύει το «tempo24.gr».

ΦΩΤΟ: tempo24.gr/Γιάννης Σπυρούνης