Έξι τροφές που αδυνατίζουν!

Έξι τροφές που αδυνατίζουν!
Ενημερώθηκε: 13/04/16 - 13:11

Υπάρχουν τρόφιμα που αδυνατίζουν; Ναι, υπάρχουν τρό­φιμα των οποίων η σύσταση φαίνεται ότι ενεργοποιεί το μετα­βολισμό και εμπο­δί­ζει τη συσσώ­ρευση του λίπους... Ας δούμε, λοιπόν, ποιες τροφές μπο­ρούν να μας βοη­θήσουν να χάσουμε βάρος. Aς δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα τρόφιμα για τα οποία οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι ενδέχεται να επηρεάζουν θετικά το σωματικό λίπος.

Πιπεριά

Η καψαϊσίνη, η δραστική ουσία της καυτερής κόκκινης πιπεριάς (τσίλι), έχει συσχετιστεί με αύξηση των καύσεων. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η κατανάλωση καψαϊσίνης στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της οξείδωσης του λίπους στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ, καθώς και σε μείωση του κοιλιακού λίπους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους (2009) του Πανεπιστημίου του Maryland. Ακόμη, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Oxford Brookes University, βρέθηκε ότι η κατανάλωση 5 γρ. σάλτσας ταμπάσκο (προϊόν της καυτερής κόκκινης πιπεριάς) στο φαγητό μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό έως και κατά 15% μέχρι και 2 ώρες μετά το γεύμα.

Ξίδι

Το οξικό οξύ, το κύριο συστατικό του ξιδιού, φαίνεται ότι καταπολεμά τη συσσώρευση λίπους έως και κατά 10%. Επίσης, έχει φανεί ότι βοηθά στον έλεγχο της πίεσης και του σακχάρου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ιάπωνες ερευνητές του Central Research Institute, οι οποίοι αρχικά διεξήγαγαν έρευνες σε πειραματόζωα και εν συνεχεία σε τρεις ομάδες παχύσαρκων Ιαπώνων. Η πρώτη ομάδα λάμβανε καθημερινά, για 12 εβδομάδες, 15 ml ξιδιού, η δεύτερη 30 ml ξιδιού και η τρίτη ένα εικονικό ρόφημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι στα άτομα των ομάδων που κατανάλωναν ξίδι, το βάρος, η περιφέρεια της μέσης και οι τιμές των τριγλυκεριδίων ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν placebo.

Πράσινο τσάι

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού -έως και κατά 3%-, καθώς και του ρυθμού καύσης του λίπους. Αυτές οι ιδιότητες του τσαγιού έχουν αποδοθεί στις κατεχίνες (αντιοξειδωτικά) που περιέχει, οι οποίες θεωρείται ότι επιδρούν στη διαδικασία της θερμογένεσης και της λιπόλυσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition» (2008), παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός οξείδωσης (καύσης) του λίπους ήταν κατά 17% υψηλότερος σε όσους κατανάλωναν καθημερινά εκχύλισμα πράσινου τσαγιού.

Γκρέιπφρουτ

Η ναρινγερίνη, η ουσία που δίνει στο γκρέιπφρουτ τη χαρακτηριστική πικράδα του, φαίνεται ότι αποτρέπει τη συσσώρευση του λίπους και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια αμερικανική μελέτη σε ανθρώπους, καθώς και δύο καναδικές έρευνες (του Πανεπιστημίου του Οντάριο και του Ινστιτούτου Ερευνών Robarts) σε πειραματόζωα. Την αμερικανική μελέτη διεξήγαγαν οι ερευνητές της κλινικής Scripps του Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι χώρισαν 100 παχύσαρκους ανθρώπους σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι εθελοντές έτρωγαν 1/2 γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα (συνολικά 3 φορές την ημέρα), στη δεύτερη έπιναν 1 ποτήρι γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, ενώ στην τρίτη ομάδα οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα εικονικό ρόφημα (placebo). Μετά από 12 εβδομάδες, οι παχύσαρκοι των δύο πρώτων ομάδων είχαν χάσει κατά μέσο όρο 2 κιλά, ενώ ορισμένοι είχαν χάσει ακόμη και 5. Πάντως, εάν έχετε σκοπό να τρώτε συστηματικά γκρέιπφρουτ και παράλληλα παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, επειδή αυτό το φρούτο είναι γνωστό ότι επη­ρεάζει το μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων (π.χ. Αντιπηκτικά).

Λεμόνι

Προς το παρόν οι σχετικές έρευνες -ιαπωνικές και καναδικές- διεξάγονται σε πειραματόζωα. Σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα του Τμήματος Διατροφής και Υγείας του Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Sugiyama Jogakuen (2008), η χορήγηση εκχυλίσματος λεμονιού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, συνέβαλε σε μικρότερη συσσώρευση λίπους στα ποντίκια που τρέφονταν εσκεμμένα με λιπαρές τροφές συγκριτικά με εκείνα που τρέφονταν με τις ίδιες λιπαρές τροφές αλλά δεν κατανάλωναν λεμόνι. Επιπλέον, σε καναδική μελέτη του Robarts Research Institute (2009) αναδείχθηκε η δράση της ναρινγερίνης (συστατικό του λεμονιού και του γκρέιπφρουτ) κατά της συσσώρευσης λίπους.

Κάρυ

Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κάρι που του προσδίδει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους, καθώς και των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας σε πειραματόζωα από το Πανεπιστήμιο Tufts, που δημο­σιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition» (2009). Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διεξαγάγουν μια παρεμφερή έρευνα σε ανθρώπους.

Τί περιμένεις λοιπόν;Πρόσθεσε αυτές τις τροφές στη διατροφή σου και... έτοιμη για παραλία!