Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γαλοπούλα

 
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την γαλοπούλα

Ενημερώθηκε: 15/12/16 - 14:59

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πλησιάζει και πριν από όλα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε επιλέξει την κατάλληλη γαλοπούλα για την οικογενειακή συγκέντρωση. Πώς θα διαλέξουμε την κατάλληλη γαλοπούλα; Πώς θα την γεμίσουμε; Πόσα είναι τα ιδανικά κιλά της γαλοπούλας; Δείτε παρακάτω...

Πώς θα διαλέξουμε τη γαλοπούλα.

Η καλύτερη επιλογή είναι η φρέσκια το βάρος της οποίας δεν υπερβαίνει τα 6 κιλά. Βέβαια, οι περισσότερες γαλοπούλες που θα βρούμε αυτήν την εποχή στην αγορά είναι συνήθως κατεψυγμένες, το κρέας τους είναι στην καλύτερη περίπτωση στεγνό και άγευστο, ενώ το τεράστιο βάρος τους μας δημιουργεί πρόβλημα στο σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο.

Κιλά

4-6 κιλά πρέπει να είναι μιά γαλοπούλα για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες μιας δεκαμελούς οικογένειας, μαζί με τη γέμιση. Θα πρέπει να αγοράσουμε τη γαλοπούλα τουλάχιστον 2 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, για να έχουμε αρκετό χρόνο να κάνουμε τις προετοιμασίες.

Γέμιση

Είναι καλυτερο τη γέμιση να τη μαγειρεύουμε ξεχωριστά από τη γαλοπούλα, για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ασφάλεια: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γέμιση, επειδή έχει διαφορετική θερμοκρασία από το πουλερικό, γίνεται πολλές φορές αιτία ανάπτυξης πολλών μικροβίων στην κοιλιακή του χώρα. Επίσης, η γέμιση δεν επιτρέπει το ομοιόμορφο ψήσιμο λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα στην κοιλιά και τα υπόλοιπα σημεία της γαλοπούλας. Εδώ χρησιμοποιούμε μια βασική συνταγή για γέμιση γαλοπούλας, την οποία μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε.

H προετοιμασία

Πολλοί μάγειρες περνούν τη γαλοπούλα από ένα μείγμα αλατιού και ζάχαρης πριν από το τελικό ψήσιμο, για να είναι πιο ζουμερό και γευστικό το κρέας της. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητο, αφού αν την αλατίσουμε καλά στο εσωτερικό και το εξωτερικό της, θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Θα ξεκινήσουμε αλατίζοντας τη γαλοπούλα με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Κρατάμε στην άκρη όλα τα εντόσθια εκτός από το συκώτι, γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη σάλτσα. Είναι καλή ιδέα να βάλουμε και το πιπέρι σε αυτήν τη φάση. Μπορεί το αλάτι να σας φαίνεται πολύ, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μάλιστα, θα βοηθήσει στο να γίνει πολύ τραγανή η πέτσα της. Το επόμενο βήμα θα είναι το ψήσιμο της γαλοπούλας και η προετοιμασία της σάλτσας που θα συνοδεύσει το κρέας στο τραπέζι.

Με πληροφορίες από cookbook