Χρονιά προεδρικών εκλογών το 2023 στην Κύπρο

 
upopsifioi

Ενημερώθηκε: 28/12/22 - 09:07

Στην τελευταία στροφή της προεκλογικής εκστρατείας για Κυπριακές προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, ο προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, αλλά κατερχόμενος στις εκλογές με την στήριξη των κομμάτων του λεγόμενου κεντρώου χώρου Νίκος Χριστοδουλίδης, εξακολουθεί να προβάλλεται ως το ακλόνητο φαβορί για την διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Πέραν από τους τρεις κύριους υποψήφιους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι γνωστή η υποψηφιότητα των Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ, Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Χριστόδουλου Πρωτοπαπά και Μάριου Ηλιάδη.

Και ενώ δεν έχει λήξει ακόμη η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ ο αριθμός των πιθανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Συνολικά την περασμένη Παρασκευή πέρασαν από τα γραφεία της Υπηρεσίας Εκλογών άτομα και πήραν τα σχετικά έντυπα για υποψηφιότητα στις προεδρικές για 17 περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξει ένα μοναδικό ρεκόρ υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο που ήταν το 2013 με 11 υποψηφιότητες.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και τέως υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδη,παρά τις όποιες απώλειες, καταφέρνει να διατηρεί ένα προβάδισμα περίπου 10% έναντι των δύο βασικών αντιπάλων του, που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου. Πρόκειται για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Αντρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος υποστηρίζεται από το κόμμα της Αριστεράς ΑΚΕΛ. Οι δύο επιδίδονται σε μια μάχη για είσοδο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών με τα όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά, αφού τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις δεν τους εξασφαλίζουν μια σίγουρη θέση στον δεύτερο γύρο, της 12ης Φεβρουαρίου.

Τα ποσοστά των υποψηφίων

Σύμφωνα πάντως με την τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Αντρέας Μαυρογιάννης καταφέρνει να κερδίσει το προβάδισμα από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ με ποσοστό σχεδόν 2%. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, στην πρόθεση ψήφου ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό 32.9%. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ακολουθεί με ποσοστό 19.7%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τρίτος με 17.9%, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη θέση ακολουθούν ο Πρόεδρος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο ανεξάρτητος Αχιλλέας Δημητριάδης με ποσοστά 4.1% και 4% αντίστοιχα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ