Χρυσά διαβατήρια: Στο σκαμνί το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ»

 
ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

Ενημερώθηκε: 20/03/23 - 19:18

Κατηγορητήριο για 7 αδικήματα επιδόθηκε στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ» και την ιδιωτική εταιρεία Imperium Services Limited από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στα πλαίσια της έρευνας του τελευταίου σε σχέση με το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων. Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες ελέγχου της προέλευσης των κεφαλαίων της επένδυσης και του προφίλ κινδύνου του πελάτη/επενδυτή. Σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων που παρέδωσαν στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο οι ερευνώντες λειτουργοί και το κατηγορητήριο που επιδόθηκε στο δικηγορικό γραφείο και την ιδιωτική εταιρεία, φέρεται να μην έχουν επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση ενός αριθμού αιτήσεων για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας.

Επιτόπιος έλεγχος

Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ» βρίσκεται ανάμεσα στα 26 γραφεία που τέθηκαν στο μικροσκόπιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στα γραφεία του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ» και της ιδιωτικής εταιρείας Imperium Services Limited από τέσσερις ερευνώντες λειτουργούς του τμήματος εποπτείας και συμμόρφωσης του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο του δειγματοληπτικού ελέγχου, όπου επιλέχθηκε ένας αριθμός φακέλων πελατών του γραφείου που υπέβαλαν αίτηση για διαβατήριο στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος. Ακολούθως συντάχθηκε αναφορά από τους ερευνώντες λειτουργούς για τα αποτελέσματα του ελέγχου και τις εξηγήσεις που έδωσε το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ» και εκπρόσωπος της εταιρείας Imperium Services Limited.

Συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν 7 φάκελοι πελατών από τις 57 αιτήσεις πολιτογραφήσεων που ανέλαβε το δικηγορικό γραφείο μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη το 2013. Ακολούθως εξετάστηκε κατά πόσον έχουν παραβιαστεί οι διαδικασίες που προβλέπει ο Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμος και η Οδηγία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προς τα μέλη του σε σχέση με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Διαδικασίες που έπρεπε να εφαρμόζει ένα δικηγορικό γραφείο ως πάροχος υπηρεσιών στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος, ώστε να διαπιστώνει την προέλευση των κεφαλαίων της επένδυσης και το προφίλ κινδύνου του επενδυτή. Εάν, δηλαδή, τα χρήματα προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και ο πελάτης είναι υψηλού ρίσκου.

Σύμφωνα με την αναφορά που συνέταξαν οι ερευνώντες λειτουργοί προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και το κατηγορητήριο που επιδόθηκε προς το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ» και την Imperium Services Limited, το γραφείο φέρεται σε κάποιες περιπτώσεις να μην προχωρούσε στη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τους πελάτες, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή των χρημάτων και κατά πόσο τα συγκεκριμένα άτομα ανήκουν στην κατηγορία των Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) ή αν βρίσκονται σε κάποιο κατάλογο κυρώσεων και απαγορεύσεων. Ενώ η ιδιωτική εταιρεία Imperium Services Limited κατηγορείται ότι δεν έχει ελέγξει την πηγή των κεφαλαίων συγκεκριμένου πελάτη και το οικονομικό του προφίλ.

Ρωσίδα πεθερά

Ανάμεσα στους 7 φακέλους που επέλεξαν για έλεγχο οι ερευνώντες λειτουργοί βρίσκεται και η περίπτωση μιας 83χρονης Ρωσίδας που απέκτησε κυπριακό διαβατήριο το 2014. Πρόκειται για τη μητέρα του πολυεκατομμυριούχου Andrey Fridrikhovich Borodin, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Τράπεζας της Μόσχας. Ο Αντρέι Μποροντίν εγκατέλειψε τη Ρωσία μετά την έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον του σχετικά με την έκδοση δανείου προς όφελος της συζύγου του πρώην δημάρχου της ρωσικής πρωτεύουσας. Κατηγορήθηκε, επίσης, για υπεξαίρεση χρημάτων. Τελικά ο Αντρέι Μποροντίν καταδικάστηκε και τέθηκε στη λίστα με τους καταζητούμενους της Ιντερπόλ. Όμως, ο κ. Μποροντίν κατέφυγε στο Λονδίνο όπου έλαβε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και έτσι το 2016 αφαιρέθηκε από τη λίστα των καταζητούμενων της Ιντερπόλ.

Η επένδυση για την πολιτογράφηση της μητέρας του Αντρέι Μποροντίν προήλθε από χρήματα της συζύγου του και όχι του ίδιου. Ο ερευνών λειτουργός που εξέτασε τον φάκελο της συγκεκριμένης πελάτιδας δεν εντόπισε κάποιο στοιχείο αναφορικά με την πηγή των εισοδημάτων της νύφης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το γραφείο επικαλέστηκε την ιδιότητα της συζύγου ως μοντέλου και influencer με χιλιάδες ακόλουθους, χωρίς όμως να παρουσιάσει οποιοδήποτε έγγραφο που να αποδεικνύει την πηγή των εισοδημάτων της Tatiana Korsakova που έκανε την επένδυση για να αποκτήσει η πεθερά της διαβατήριο.

Επίσης, από την έρευνα διαφάνηκε ότι το δικηγορικό γραφείο δεν διενήργησε έρευνα για τον γιο της Ρωσίδας που έκανε την αίτηση για κυπριακό διαβατήριο, ο οποίος ήταν και ο σύζυγος της επενδύτριας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ερευνών λειτουργός επεσήμανε στο δικηγορικό γραφείο ότι η συγκεκριμένη πελάτιδα θα έπρεπε να κατηγοριοποιηθεί ως υψηλού κινδύνου, εφόσον ήταν μητέρα κάποιου ο οποίος βρισκόταν στη λίστα των καταζητούμενων της Ιντερπόλ. Η απάντηση του γραφείου ήταν ότι ο συγκεκριμένος δεν ήταν πελάτης του γραφείου και για αυτό δεν συμπεριλήφθηκε στη διαδικασία «Know Your Customer». Το γραφείο είπε ότι είχε γνώση για το συγκεκριμένο πρόσωπο, υποστηρίζοντας πως η ποινική δίωξη σε βάρος του από τις ρωσικές αρχές είχε πολιτικό χαρακτήρα. Το γραφείο ανέφερε ακόμη ότι στο άτομο αυτό παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία και την Ελβετία.

Δεύτερο στάδιο

Το πρώτο στάδιο της έρευνας έχει ολοκληρωθεί και επιδόθηκε το κατηγορητήριο στο δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι ΔΕΠΕ» και την ιδιωτική εταιρεία Imperium Services Limited από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για να υποβάλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους επί των αδικημάτων που φέρονται να έπραξαν σύμφωνα με τους ερευνώντες λειτουργούς. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν οι τοποθετήσεις του δικηγορικού γραφείου και της ιδιωτικής εταιρείας και σύντομα θα γίνει εκδίκαση της υπόθεσης από το αρμόδιο συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα, θα συνεδριάσει το αρμόδιο σώμα, θα εξετάσει τα έγγραφα και θα αποφασίσει επί των στοιχείων που προκύπτουν από την έρευνα και τις θέσεις του δικηγορικού γραφείου. Μετά θα κληθεί το δικηγορικό γραφείο να καταθέσει τις θέσεις του επί των ποινών που πρόκειται να επιβληθούν και ακολούθως θα επιβληθούν οι ποινές αναλόγως της σοβαρότητας του αδικήματος.

ΠΗΓΗ: politis.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ