Η Λάμπρεχτ στην Κύπρο με ανοιχτά ερωτήματα

 
LAMPREXT

Ενημερώθηκε: 07/11/22 - 11:41

Στην επίσκεψη της υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε Κύπρο και Λίβανο και το μέλλον της γερμανικής αποστολής UNIFIL αναφέρεται η Bild.

«Από το 2006, ο γερμανικός στρατός συμμετέχει στην Κύπρο και τον Λίβανο ως μέρος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών UNIFIL (Maritime Taskforce). Ποιο είναι όμως το νόημα της 16χρονης δέσμευσης της Μπούντεσβερ στην περιοχή και είναι εφικτό η δέσμευση αυτή να συνεχιστεί με την παρούσα μορφή της;» Αυτό το ερώτημα θέτει η εφημερίδα Bild προς την υπ. Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία ταξίδεψε στην περιοχή και διανυκτέρευσε μάλιστα σε πολεμικό πλοίο.

«Ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν αποτέλεσε τέλος εποχής και για την εικόνα της Μπούντεσβερ, φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο την ξεχασμένη βασική αποστολή του γερμανικού στρατού- την άμυνα της χώρας και της νατοϊκής συμμαχίας. Επί χρόνια, τα γερμανικά στρατεύματα είχαν περιοριστεί μόνο σε μικρές αποστολές στο εξωτερικό» παρατηρεί η εφημερίδα και συμπληρώνει: «(…) Οι πόροι του γερμανικού στρατού είναι περιορισμένοι. Ακόμη και το ειδικό ταμείο των 100 δις ευρώ δεν υπόσχεται κάποια γρήγορη βελτίωση και οι ειδικοί στο υπ. Άμυνας θέτουν τώρα το ερώτημα: Πόσες ξένες αποστολές μπορεί ακόμη να αντέξει η Μπούντεσβερ; Απάντηση: Λιγότερες από πριν».

Το δημοσίευμα θέτει στο μικροσκόπιο ειδικότερα τη γερμανική συμμετοχή στην UNIFIL και παρατηρεί: «Ακόμη και πριν από την ανοιχτή επίθεση στην Ουκρανία, η κυβερνητική συμφωνία όριζε ότι όλες οι στρατιωτικές αποστολές έπρεπε να επαναξιολογηθούν. Η συμμετοχή της Γερμανίας στη UNIFIL πρέπει επίσης να εξεταστεί. Αν και η Λάμπρεχτ τόνισε από την περιοχή πόσο σημαντική είναι η δέσμευση του ΟΗΕ εκεί, έκανε λόγο για ‘εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας΄. Ωστόσο, οι αμφιβολίες παραμένουν ως προς την τρέχουσα μορφή της αποστολής». Μάλιστα η Κρ. Λάμπρεχτ απάντησε και σε σχετική ερώτηση της Bild: «Στεκόμαστε στο πλευρό της UNIFIL. Αλλά είναι σωστό τα Ηνωμένα Έθνη να επανεξετάσουν τώρα τη συγκεκριμένη αποστολή (…) Θα δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με τα μέσα που διαθέτουμε ή αν πρέπει να αναπροσαρμόσουμε κάτι».

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ