Ιστορική μέρα: Θεμέλιος λίθος στο Νέο Κυπριακό Μουσείο

 
ΚΥΠ

Ενημερώθηκε: 23/01/23 - 17:46

Για μια πραγματικά ιστορική μέρα για την πατρίδα μας, καθώς η η Κύπρος αποκτά το δικό της Εθνικό Μουσείο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος κατέθεσε σήμερα τον θεμέλιο λίθο του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Ο Ν. Αναστασιάδης το χαρακτήρισε ως «το εμβληματικότερο έργο ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμού της μακραίωνης ιστορίας μας» και ως τη «σημαντικότερη επένδυση εδώ και δεκαετίες του κράτους σε πολιτιστική υποδομή». 

Στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι πρόκειται για ένα Εθνικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, το οποίο φιλοξενώντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που διαθέτει ο τόπος και αναδεικνύοντας τα νέα ευρήματα των συνεχιζόμενων ανασκαφών, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, αναβαθμίζοντας τον τοπικό, αλλά και μουσειακό και πολιτιστικό χάρτη.

«Ένα εμβληματικό εθνικό αρχαιολογικό μουσείο για το όποιο όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα αισθάνονται υπερήφανοι, καθώς θα είναι εφάμιλλο των μουσείων που διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αναδεικνύουν την ιστορία των λαών τους μέσω σύγχρονων και λειτουργικών μουσειακών χώρων και πολιτιστικών δράσεων» πρόσθεσε. Εκτίμησε μάλιστα ότι η υπό ανέγερση υποδομή θα προσδώσει νέα ταυτότητα και αξία στην περιοχή πλησίον του ιστορικού κέντρου της εντός των τειχών Παλαιάς Λευκωσίας. 

Ο Ν. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Εθνικού Μουσείου είχε αναγνωριστεί και ληφθεί ως απόφαση από το 1973.

Παράδεχτηκε ωστόσο ότι από την ημέρα βράβευσης του διαγωνισμού υπήρξαν καθυστερήσεις και αναβολές στην έναρξη κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καθυστερήσεις προέκυψαν από γραφειοκρατικές και τεχνοκρατικές διαδικασίες, λόγω της περιπλοκότητας του έργου, αλλά και λόγω της πανδημίας που δεν επέτρεψε την επιθυμητή πρόοδο μετά τη βράβευση.

Για τον ίδιο, πάντως, το σημαντικό είναι ότι σήμερα βρέθηκε στον χώρο και θεμελίωσε το νέο Εθνικό Μουσείο, το κόστος ανέγερσης του οποίου θα ανέλθει στα 144 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 42 μηνών.

Εξίσου σημαντικό, για τον ίδιο είναι το γεγονός πως το κόστος του έργου είναι πλήρως προϋπολογισμένο τόσο στον υφιστάμενο όσο και στους επόμενους προϋπολογισμούς έως την ολοκλήρωσή του «και συνεπώς, ουδόλως θα επηρεάσει τα πλεονάσματα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα παραδώσει στην επόμενη Κυβέρνηση».    

Το Μουσείο 

Τα πέραν των 6,5 χιλιάδων εκθεμάτων που θα διαθέτει το Μουσείο, διαχωρίζονται σε τρεις διακριτές, χωρικές και νοηματικές ενότητες, κατά τρόπο που θα αποκαλύπτεται η μακραίωνη ιστορία της χώρας, ως επίσης και η αδιάλειπτη σχέση του με το θαλασσινό στοιχείο. Η παρουσίαση των τριών αυτών ενοτήτων θα γίνεται μέσα από μία σύγχρονη μουσειολογική αφήγηση, δίδοντας τη δυνατότητα μίας βιωματικής και συμμετοχικής επίσκεψης στο ευρύ κοινό, αλλά και τους ερευνητές.

Το Νέο Κυπριακό Μουσείο, πέραν των μόνιμων και των περιοδικών εκθεσιακών χώρων, θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις συντήρησης των έργων, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, ως επίσης χώρους εκδηλώσεων και αναψυχής.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επιπλέον σε άλλα έργα που είτε προωθήθηκαν είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 38 εκατ. ευρώ:

Την ίδρυση του Τοπικού Αρχαιολογικού Μουσείου Λεδρών.

Την αναβάθμιση των Αρχαιολογικών Μουσείων Επαρχιών Πάφου και Λάρνακας.

Την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πάφου και της Λάρνακας.

Τη δημιουργία  Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας στη Λάρνακα.

Ολοκληρώνοντας συνεχάρη τον Υπουργό Μεταφορών και τους προγενέστερους συναδέλφους του, τη Διεύθυνση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, όλους τους αρμόδιους φορείς και όλους όσοι εργάστηκαν, «ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση να θεμελιώνουμε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο». Συνεχάρη επίσης την αρχιτέκτονα Θεώνη Ξάνθη και τους συνεργάτες της για τον καινοτόμο σχεδιασμό του Μουσείου, ως επίσης την κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield Joint Venture», στην οποία έχει κατοχυρωθεί η κατασκευή του έργου.

Απευθυνόμενος προς τους εργολάβους και όσους εμπλέκονται σημείωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως θα εργαστούν με ζήλο, προκειμένου το Μουσείο να παραδοθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. 

Καρούσος: Ναυαρχίδα του Πολιτισμού στη χώρα μας 

4437161978704231 P4

 Για ιστορική μέρα έκανε λόγο από την πλευρά του και ο Υπουργός Μεταφορών ο οποίος διατύπωσε την άποψη ότι η ανέγερση του Νέου Κυπριακού Μουσείου «αποτελεί απάντηση σε όσους ισχυρίστηκαν ότι ο Πολιτισμός είναι για την πολιτεία 'ο φτωχός συγγενής'», καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στον προϋπολογισμό του κράτους. Ο Γιάννης Καρούσος υποστήριξε ότι η ανέγερση αποδεικνύει στην πράξη την προτεραιότητα που έδωσε η κυβέρνηση στον Πολιτισμό και μάλιστα μέσα σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο.

Ο ίδιος το χαρακτήρισε ως τη ναυαρχίδα του Πολιτισμού και των σημείων αναφοράς στη χώρα μας. 

«Με την ολοκλήρωσή του, θα αποκτήσουμε ένα μοναδικό Μουσείο, ένα αξιοθέατο, το οποίο θα προσφέρει εμπειρία στον επισκέπτη. Θα δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο, το οποίο ορίζεται, ως ένα οικοδόμημα που με την ιδιαίτερη αισθητική, αρχιτεκτονική ή και ιστορική σημασία του για μια περιοχή αποτελεί σήμα κατατεθέν. Όπως διαθέτουν και αρκετές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες» είπε.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το μουσείο θα λειτουργεί με ελεύθερη/δωρεάν είσοδο, μετά τη θεσμοθέτηση δωρεάν εισόδου στα μουσεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, μια τομή που σύμφωνα με τον ίδιο «αφήνει ως παρακαταθήκη η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στις επόμενες γενεές».

Ο Γ. Καρούσος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Νέο Μουσείο θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό επισκεπτών στην πρωτεύουσα με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Μοιράστηκε επίσης τη φιλοδοξία του να καταστεί κι ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον ευρωπαϊκό χώρο τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του όσο και για τα εκθέματά του. «Η Κύπρος, με το μουσείο αυτό θα αποκτήσει ταυτότητα στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη».

Το έργο έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture» έναντι ποσού συμβολαίου €143,924,216 περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα αποπερατωθούν εντός 42 μηνών και στη σύμβαση προνοείται περίοδος συντήρησης δύο χρόνων και πρόνοια για διαπραγμάτευση για 10ετή συντήρηση. Μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών προβλέπεται περίοδος 18 μηνών για την ολοκλήρωση των μουσειογραφικών εργασιών, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς και εγκατάστασης των εκθεμάτων.

Η λεπτομερής μελέτη του Έργου εκπονήθηκε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Theoni Xanthi XZA Architects LLC  μετά από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με τον συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Το έργο προσφοροδοτήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο θα αναλάβει και τον συντονισμό, επίβλεψη και διαχείριση της σύμβασης.

Ο Υπουργός συνεχάρη όλους τους συντελεστές της πορείας που οδήγησε στον Θεμέλιο Λίθο για την κατασκευή του Νέου Κυπριακού Μουσείου.

Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεδομένου ότι πρόκειται για τον τελευταίο θεμέλιο λίθο της θητείας του σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Μεταφορών, ο Γ. Καρούσος τον ευχαρίστησε «για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ