Κυπριακό: Ταφόπετρα στην προσπάθεια Ολγκίν έβαλε ο Ερσίν Τατάρ

 
ERSIN TATAR ERDOGAN

Ενημερώθηκε: 15/05/24 - 16:40

Μετά την άρνησή του να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας Νίκο Χριστοδουλίδη έστω και σε μια άτυπη κοινή συνάντηση με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν, ο κύριος Τατάρ φαίνεται ότι έβαλε σήμερα και την ταφόπετρα στην προσπάθεια της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Ο Ερσίν Τατάρ ξεσπάθωσε κατά της Μαρία Άνγκελα Ολγκίν, κατηγορώντας την ότι «υπερέβη τα όρια της εντολής της». Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό έφτασε στην Κύπρο για μια περίοδο έξι μηνών, ώστε να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τη συνέχιση των συνομιλιών. Γνώριζε πολύ καλά ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στις θέσεις που πρόβαλε στη Γενεύη πριν από 3,5 χρόνια, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι τώρα που η κ. Ολγκίν διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται κοινό έδαφος «προχωρά πέρα από την αρμοδιότητα της».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε παράπονο και για τις επαφές της κ. Ολγκίν με Τ/κ υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης και κυρίως τις δυο τελευταίες επαφές με τον Μουσταφά Ακιντζί, αποκαλώντας τις «για προσπάθειες που στοχεύουν να κινητοποιήσουν τα μέτωπα της αντιπολίτευσης και να δημιουργήσουν μια διαφορετική αντίληψη εδώ». Για να προσθέσει: «Έχω μεταφέρει τον προβληματισμό μου αυτό στα απαραίτητα κέντρα, έχω εκφράσει τη δυσφορία μου και θα αξιολογήσουμε ανάλογα τις ενέργειές μας».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι, «θέλουν να μας επιβάλουν μια διαδικασία με την οποία θα επιχειρηθεί να βρεθεί λύση και εμείς απαντάμε ότι «πλέον έχουμε φέρει στο προσκήνιο μια νέα πολιτική και αυτήν υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία».

Αναφερόμενος και στις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι «με την φράση “λάβετε υπόψη σας τις πραγματικότητες της Κύπρου” ο κύριος Ερντογάν αναφέρεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς», από το οποίο δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ