Κύπρος: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και 4 υπουργοί υπό έλεγχο για τα "χρυσά διαβατήρια"

 
διαβατηρια

Ενημερώθηκε: 26/10/22 - 18:56

Πέντε νυν και πρώην στελέχη της κυβέρνησης, αναμένεται να τεθούν υπό το μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις. Όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την τέως υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, τον πρώην υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και τον νυν υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο.

Αυτή η εξέλιξη προκύπτει μετά και από την επιστολή που απέστειλε προχθές η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας προς την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. 

Στην εν λόγω επιστολή γίνεται αναφορά στα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που καταγράφονται στην τελευταία της έκθεση (22/8/2022) για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Με την επιστολή επισυνάπτεται και η επικαιροποιημένη λίστα του υπουργείου Εσωτερικών με τους πάροχους υπηρεσιών για τις πολιτογραφήσεις μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2021. Κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία έγινε η τελευταία φουρνιά πολιτογραφήσεων και απασχόλησε και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στην επιστολή φέρεται να επισημαίνει και περιπτώσεις που συμμετέχουν ή συμμετείχαν στο νυν κυβερνητικό σχήμα και συνδέονταν έμμεσα με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Σ’ αυτά τα άτομα, βρίσκονται και οι προαναφερθέντες. Άλλωστε, το θέμα με τα προαναφερθέντα στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου είχε τεθεί και στο παρελθόν. Κι ήταν αναμενόμενο να τεθεί ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς για εξέταση.

Αυτό που καλείται να εξετάσει το νεοϊδρυθέν σώμα είναι κατά πόσον προκύπτει ασυμβίβαστο ή/και ενδεχόμενες πράξεις διαφθοράς, από τη στιγμή που τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη καλούνταν να εγκρίνουν πολιτογραφήσεις ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ είχαν συμμετοχή με οντότητες που παρείχαν υπηρεσίες σε ξένους επενδυτές που αιτούνταν απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου.

Πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς έχει ήδη στη διάθεσή της την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή από προχθές το μεσημέρι.

Βάσει στοιχείων, οι πάροχοι που συνδέονται με τους προαναφερθέντες αξιωματούχους είναι οι ακόλουθοι:

- Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Σία ΔΕΠΕ: Υπέβαλε 61 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η επιτροπή Νικολάτου. Πρόκειται για το ιδρυθέν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, δικηγορικό γραφείο. Σύμφωνα με τον πρώτο πολίτη, οι μετοχές του στην εταιρεία έχουν μεταβιβαστεί στις θυγατέρες του από το ξεκίνημα της προεδρικής του θητείας.

-  Ανδρέας Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ: Έκανε 303 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις μέχρι την άνοιξη του 2021. Είναι η δικηγορική εταιρεία του πατέρα του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη. Ο τελευταίος ανέλαβε το υπουργικό χαρτοφυλάκιο στις 9/4/2015, ενώ αποχώρησε στις 28 Φεβρουαρίου 2018.

- Harneys Ltd (Aristodemou, Loizides, Yiolitis): Αιτήθηκε επτά πολιτογραφήσεις, σύμφωνα με λίστα του υπουργείου Εσωτερικών που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2020 (13/12/2020, «Χαραυγή»). Στη νομική αυτή εταιρεία έχει μετοχές η τέως υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη (29/6/2020 – 17/6/2021). Ήταν συνεταίρος του δικηγορικού γραφείου Αριστοδήμου, Λοϊζίδης, Γιολίτης ΔΕΠΕ, το οποίο συγχωνεύθηκε με την Harneys ΔΕΠΕ το 2010. Ήταν επικεφαλής για θέματα εταιρικού δικαίου, ανταγωνισμού και φορολογίας του ομίλου Harneys. Στις 14/9/2020 η Γιολίτη είχε αναφέρει δημοσίως ότι «από την ανάληψη των καθηκόντων μου (σημ. εννοεί ως υπουργού), αποχώρησα και δεν διατηρώ καμία σχέση/συμφέρον/μετοχή στο δικηγορικό γραφείο».

-  LLPO Law Firm – Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου Δ.Ε.Π.Ε.: Το δικηγορικό γραφείο έκανε 10 αιτήσεις, βάσει δημοσιευθέντων στοιχείων (13/12/2020, «Χαραυγή»). Ο πρώην υπουργός Άμυνας (1/3/2018 – 29/6/2020) και νυν Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας (διορίστηκε 29/6/2020) το 1999 ίδρυσε το δικηγορικό γραφείο - LLPO Law Firm, ενώ από το 2010 μέχρι και σήμερα είναι Ιδρυτικός Συνέταιρος - Διευθυντής και Δικηγόρος του Δικηγορικού Γραφείου Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου Δ.Ε.Π.Ε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την υπουργοποίηση του κ. Αγγελίδη, τη διοίκηση του Τμήματος Δικαστηρίου της νομικής εταιρείας ανέλαβε ο εκ των ιδρυτικών συνεταίρων Χρίστος Ιωαννίδης.



-  Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους ΔΕΠΕ: Από την εν λόγω νομική εταιρεία, σύμφωνα με στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2020, υποβλήθηκαν επτά αιτήσεις. Ο Κυριάκος Κούσιος ήταν ο ανώτερος συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του κυβερνητικού Εκπροσώπου. Σε ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου τον Φεβρουάριο του 2021 προβαλλόταν η θέση ότι «ο κος Κυριάκος Κούσιος, ουδεμία σχέση έχει με το γραφείο μας, εφόσον ούτε εργάζεται, ούτε είναι διευθυντής ή μέτοχος σε αυτό, από τον διορισμό του στη θέση του κυβερνητικού Εκπροσώπου». Ο Κυριάκος Κούσιος θήτευσε στις θέσεις του κυβερνητικού Εκπροσώπου (3/12/2019 – 1/7/2021), του υφυπουργού παρά τω Προέδρω (2/2/2022 – 27/6/2022), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας.

Αξίζει εδω να αναφερθεί οτι οσον αφορά τον νυν υπουργο Εργασίας αρμόδια πηγή, της Ανεξάρτητης Αρχης δήλωσε στην εφημερίδα οτι στο σημείωμα της Ελεγκτικής διευκρινίζεται ότι το δικηγορικό γραφείο συμφερόντων του, είχε κάνει την τελευταία πολιτογράφηση το 2018, ενώ ο κ. Κούσιος ανέλαβε καθήκοντα ως κυβερνητικός αξιωματούχος σε κατοπινό στάδιο, τον Δεκέμβριο του 2019

Να σημειωθεί ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα καταργήθηκε στις 31.10.2020, ωστόσο εξετάστηκαν αιτήσεις μέχρι και τις 31.7.2021. 

Πάνε στο Υπουργικό οι κανονισμοί της Αρχής

Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο της. Αυτό θα γίνει μόλις διευθετηθεί το θέμα έγκρισης των κανονισμών της από τη Βουλή, κάτι το οποίο ανέφερε και στο πρόσφατο παρελθόν ο επίτροπος Διαφάνειας και επικεφαλής της Αρχής, Χάρης Πογιατζής. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο με τους κανονισμούς της Αρχής θα διαβιβαστεί σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την έγκρισή τους. Μόλις γίνει αυτό, τότε οι κανονισμοί θα οδηγηθούν στη Βουλή.

Με τους κανονισμούς θα καθοριστεί ο τρόπος μελέτης των καταγγελιών με λεπτομέρεια και ειδικότερα οι σχετικές ενέργειες στις οποίες θα προβαίνουν τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς κατά την εξέταση υποθέσεων που εμπίπτουν στο πεδίο δράσης της. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ του νεοσυσταθέντος σώματος και των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, συμφωνήθηκε πως όταν η Αρχή αρχίζει να εξετάζει μια καταγγελία θα ενημερώνει σχετικά. Κι αυτό ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξάγονται παράλληλες έρευνες για την ίδια υπόθεση. 

Σε χθεσινές του τοποθετήσεις (ΑΝΤ1) ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, επιβεβαίωσε ότι από την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε επικαιροποιημένη λίστα με τα ονόματα των παρόχων και τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων ξένων επενδυτών που χειρίστηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, από προχθές Δευτέρα τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθώς και η επικαιροποιημένη λίστα των παρόχων, απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν. Συγκεκριμένα στάλθηκαν σχετικές επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα, στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, στον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΔΣ).

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΕΠ γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για αξιωματούχους. Είναι χαρακτηριστική η ακόλουθη επισήμανση για το επενδυτικό πρόγραμμα: «Κατά την άποψή μας, η εντύπωση που δημιουργείται είναι πως, πέραν από τα κενά και αδυναμίες που υπήρξαν, κάποιοι από τους ασκούντες δημόσια εξουσία ουδόλως λάμβαναν υπόψη το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο και ουσιαστικά θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να ενεργούν κατά το δοκούν. Συνεπώς, διαφαίνεται το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας από πρόσωπα που ασκούσαν δημόσια εξουσία και το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους επιτήδειους που καταχράστηκαν το ΚΕΠ εκμεταλλευόμενοι τα κενά, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ