Σχέδιο για αγωγό του Ισραήλ στην Κύπρο – Πώς αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή

 
ΚΥΠΡΟΣ

Ενημερώθηκε: 16/05/23 - 17:46

Οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για έναν αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητα φυσικού αερίου (Φ.Α.) από την ισραηλινή ΑΟΖ στην Κύπρο για υγροποίηση (LNG) και εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές, έχει όλα τα φόντα να δημιουργήσει νέα δεδομένα στα ενεργειακά της περιοχής.

 Οι αποκαλύψεις Νετανιάχου ότι συζήτησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, αναμφίβολα μπορεί να δώσουν νέες προοπτικές στις διαχρονικές φιλοδοξίες της Λευκωσίας να ενισχύσει περισσότερο την προοπτική η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί ενεργειακός κόμβος για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Οι ανακοινώσεις ότι ο αγωγός από το Ισραήλ βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων συμπίπτουν με τις αλλαγές που φαίνεται να έχουν αποφασιστεί στη Λευκωσία προκειμένου να τερματιστεί η ακινησία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι εμπορικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, όπως αυτό του «Αφροδίτη». Με βάση τους σχεδιασμούς που φαίνεται να γίνονται, το Ισραήλ δεν είναι αρνητικό στην προοπτική ένα κομμάτι ποσοτήτων ισραηλινού Φ.Α. προς εξαγωγή να καταλήγει στην Κύπρο για υγροποίηση και από εκεί να μεταφέρεται στις αγορές (LNG). Εάν και εφόσον οι συζητήσεις περάσουν στο στάδιο συμφωνίας, ουσιαστικά θα καταστήσουν την Κύπρο εκτός από παραγωγό Φ.Α. και χώρα επεξεργασίας LNG, τερματίζοντας έτσι το μονοπώλιο που έχει η Αίγυπτος στην περιοχή με τα δύο τερματικά σε Ινκούτ και Νταμιέτα.

Το LNG στο Βασιλικό

Το τι ακριβώς έχει κατά νου η κυπριακή κυβέρνηση στα ενεργειακά είχε αποκαλύψει στην «Κ» ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. Στον πυρήνα της νέας πολιτικής είναι η Κύπρος να μετατραπεί σε κόμβο εξαγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG), η επεξεργασία του οποίου θα πραγματοποιείται σε υποδομές που θα στηθούν σε χώρο που υπάρχει στο Βασιλικό. Μια επιλογή που υπάρχει από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ (2011). Με βάση τα όσα μας είχε αποκαλύψει ο κ. Παπαναστασίου, το όλο εγχείρημα θα στηρίζεται σε μια τεχνολογία επεξεργασίας υδρογονανθράκων, η οποία αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Το Modular LΝG, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους φιλόδοξους κυπριακούς στόχους, ασχέτως αν πρόκειται για υποδομές που δεν θα είναι σταθερές, όπως τα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου. Οπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου , πρόκειται για κινητές υποδομές LNG – με μια διαφορά, δεν είναι επί της θαλάσσης αλλά τοποθετούνται στη στεριά. Οπως μας το περιέγραψε ο υπουργός Ενέργειας, πρόκειται για μεγάλα κοντέινερ υγροποίησης Φ.Α., τα οποία μετά το πέρας του έργου μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. «Το Modular LNG είναι τεχνολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 10 χρόνια και εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία πέντε. Ουσιαστικά πρόκειται για κινητές μονάδες υγροποίησης», τονίζεται. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, κατά τον κ. Παπαναστασίου, είναι περισσότερο συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως από τις θαλάσσιες υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG). Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας οι κινητές μονάδες LNG μπορούν να τοποθετηθούν στον χώρο που έχει επιλεγεί στο Βασιλικό και στην περιοχή που έχει σχεδιασθεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο.

Modular LNG

Μια πρώτη γεύση για τις προοπτικές η Κύπρος να καταστεί χώρα επεξεργασίας Φ.Α. θα δοθεί τέλος Μαΐου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία. Θα πρόκειται για μια ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στην οποία θα προσκληθούν διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Η εκδήλωση θα φέρει την ονομασία «Modular LNG Gateway to Cyprus». Μετά το πέρας της εκδήλωσης, όπως τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, στην «Κ», οι εταιρείες που θα συμμετέχουν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν επαφές και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Κύπρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ