Αυτή είναι η απάντηση στο μυστήριο τέλος του Inception!

 
Αυτή είναι η απάντηση στο μυστήριο τέλος του Inception!

Ενημερώθηκε: 22/08/18 - 21:31

Το Inception είναι μια ταινία που το φινάλε της παραμένει ακόμα θέμα συζήτησης καθώς η διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου είναι δυσδιάκριτη. Η σβούρα που συνέχιζε να γυρίζει και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο να συναντάει και πάλι τα παιδιά του. Ένα τέλος «ύμνος» στο παγκόσμιο σινεμά που δημιούργησε ο Κρίστοφερ Νόλαν.

ταινίας

Όπως θυμόμαστε, ο Ντι Κάπριο στην ταινία χρησιμοποιούσε μια σβούρα για να καταλάβει αν βρισκόταν σε όνειρο ή όχι. Την έστριβε, και αν εκείνη δεν σταματούσε να γυρίζει αυτό σήμαινε ότι βρισκόταν σε μέσα όνειρο. Το ίδιο έκανε και στην τελευταία σκηνή της , λίγο πριν συναντήσει τα παιδιά του, αλλά ο Νόλαν δεν μας άφησε ποτέ να δούμε αν η σβούρα σταμάτησε ή όχι, βγάζοντας ξαφνικά τους τίτλους τέλους.

Οκτώ χρόνια μετά ο Μάικλ Κέιν, που συμπρωταγωνιστούσε στην ταινία, έρχεται να λύσει το μυστήριο με τον πιο απλό τρόπο. Σε μια πρόσφατη προβολή του «Inception» αφηγήθηκε το ακόλουθο ανέκδοτο: «Όταν παρέλαβα το σενάριο του “Inception” μπερδεύτηκα και είπα (σ.σ. στον Νόλαν) “δεν καταλαβαίνω πότε είναι το όνειρο. Πότε είμαστε σε όνειρο και πότε στην πραγματικότητα;”. Και εκείνος του απάντησε: “Αν είσαι εσύ στη σκηνή, τότε είναι πραγματικότητα”».

Τόσο απλό λοιπόν. Βλέπουμε τον Κέιν, είμαστε στην πραγματικότητα. Δεν τον βλέπουμε, (το πιθανότερο) είμαστε σε όνειρο. Επομένως το συγκινητικό τέλος, που περιλαμβάνει τον Κέιν, είναι αληθινό…