Πώς σώθηκε την τελευταία στιγμή η Eurovision

Έτσι σώθηκε την τελευταία στιγμή η Eurovision
Ενημερώθηκε: 18/08/18 - 14:20

Θρίλερ με την διοργάνωση της Eurovision στο Ισραήλ καθώς την ύστατη ώρα, η χώρα θα φιλοξενήσει τον τελικό του ευρωπαϊκού τραγουδιού μετά την νίκη της Νέτα Μπαρζιλάι τον περασμένο Μάιο. Η συμφωνία που κράτησε τον τελικό στο Ισραήλ υπεγράφη κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο της EBU προς την χώρα.

Η EBU απαιτούσε να καταθετεί μέχρι και σήμερα εγγύηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανέθετε τον διαγωνισμό σε άλλη χώρα. Το ποσό αυτό θα καλύψει το κόστος αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για οποιονδήποτε λόγο. 

Η δημόσια υπηρεσία ραδιοτηλεόρασης του Ισραήλ (Kan) και το υπουργείο Οικονομικών συγκρούονταν τις τελευταίες εβδομάδες και αλληλοκατηγορούνταν ότι απειλούν αμοιβαία τη διοργάνωση του διαγωνισμού ο οποίος θεωρείται πολύ σημαντικός για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Από την πλευρά της, η Kan ζητούσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να πληρώσει την εγγύηση αλλά το υπουργείο επέμενε να καλύψει το ποσό από τα χρήματα που έχει ήδη λάβει με βάση τον προϋπολογισμό.

«Η κρίση της Eurovision τελείωσε» μετέδωσε το δημόσιο ραδιόφωνο. «Η Kan θα καταθέσει σήμερα τα 12 εκατομμύρια της εγγύησης», πρόσθεσε. Το ποσό θα καλύψει τα έξοδα αν διαπιστωθεί ότι η Kan δεν είναι σε θέση να οργανώσει τον διαγωνισμό, για παράδειγμα λόγω πολέμου ή εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής. Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, η κυβέρνηση και η Kan θα συμφωνήσουν μεταξύ τους το ποσό που θα λάβει ως οικονομική βοήθεια η πρώτη.