EMSA: Από την Αθήνα ζητήθηκε η συνδρομή μας στις 13 Σεπτεμβρίου

 
Ο European Maritime Safety Agency εκθέτει τον Π. Κουρουμπλή

Ενημερώθηκε: 20/09/17 - 18:02

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η πολιτική αντιπαράθεση για τη ρύπανση του Σαρωνικού, με μία νέα αποκάλυψη.

Τέσσερις ολόκληρες ημέρες χρειάστηκαν για να ζητηθεί η συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη Θάλασσα στην απορρύπανση του Σαρωνικού.

Όπως αναφέρει ο EMSA, το επίσημο αίτημα του υπουργείου Ναυτιλίας εστάλη στις 13 Σεπτεμβρίου, την ώρα που το ναυάγιο στου «Αγία Ζώνη ΙΙ», έλαβε χώρα στις 9 του ίδιου μήνα και η περιβαλλοντική καταστροφή είχε προχωρήσει ήδη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του EMSA που εκδόθηκε στις 13/9, το «Αγία Ζώνη ΙΙ» περιείχε 2.200 τόνους πετρελαίου και 370 τόνους πετρελαίου MGO (Marine Gas Oil).Ο EMSA επίσης σημειώνει πως ζητήθηκε η συνδρομή του στον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στις 13 Σεπτεμβρίου (τέσσερις -4- ημέρες μετά το ναυάγιο) και η ανταπόκρισή του ήταν άμεση καθώς βρέθηκε στο σημείο της μόλυνσης στις 11 το πρωί.

Τι αναφέρει το δελτίο Τύπου του EMSA

Σύμφωνα με τον EMSA το δεξαμενόπλοιο περιείχε 2.200 τόνους πετρελαίου και 370 τόνους πετρελαίου MGO (Marine Gas Oil). Να σημειωθεί πως ο κ. Κουρουμπλής κάνει λόγο για 1819 τόνους πετρελαίου οι οποίοι φορτώθηκαν στα ΕΛΠΕ και για συνολικά 2550 τόνους φορτίου). Ο EMSA επίσης αναφέρει πως ζητήθηκε η συνδρομή του στον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στις 13 Σεπτεμβρίου, ήτοι τέσσερις ημέρες μετά το ναυάγιο και πως η ανταπόκρισή του ήταν άμεση καθώς βρέθηκε στο σημείο της μόλυνσης στις 11 το πρωί.

Ένταση στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, το πρωί της Τετάρτης η ένταση χτύπησε "κόκκινο" στη σχετική Επιτροπή της Βουλής όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον υπουργό ότι "υποτίμησε την κατάσταση" και ζήτησε την συνδρομή του ειδικού πλοίου της ΕΕ (από το EMSA) στις 13 Σεπτεμβρίου ημέρες από την βύθιση του πλοίου. Από τη μεριά του ο κ. Κουρουμπλής, υποστήριξε ότι υπήρξε επικοινωνία από την πρώτη στιγμή αλλά το πλοίο βρισκόταν σε εμπορική αποστολή.

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

"Ψεύδεστε για ακόμη μία φορά δημόσια για το πότε ζητήσατε τη συνδρομή του EMSA και εφ’ όσον αποδειχθεί ότι λέτε ψέματα απαιτούμε εδώ και τώρα να υποβάλετε την παραίτησή σας» κατέληξε στην αρχική τοποθέτησή του ο "