Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ο νόμος Κατρούγκαλου

 
Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ο νόμος Κατρούγκαλου

Ενημερώθηκε: 07/10/17 - 07:37

Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση που κράτησε ώρες και είχε και την συμμετοχή… διάσημων και κατάθεση πλήθους νομικών επιχειρημάτων, ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης και η τέως Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκαναν ένα… «πέρασμα» στην αίθουσα του ΣτΕ όπου εξετάζονταν 26 προσφυγές κατά του νέου ασφαλιστικού.

ΕΦΚΑ

συνταξιούχους

Ενώπιων της Ολομέλειας 32 δικηγόροι κατέθεσαν τα επιχειρήματα τους κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, τον , τις συντάξεις, τα μπλοκάκια που έχουν τσακίσει μέχρι στιγμής τους που βλέπουν το εισόδημά τους να φυλλορροεί. Στο Ανώτατο Δικαστήριο είχαν προσφύγει, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικο Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις απόστρατων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ κα άλλες.

σύνταξη

Στις 26 ανέρχονταν οι υποθέσεις που έβαλαν κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Υποθέσεις που έπρεπε να συζητηθούν τον περασμένο Ιούνιο αλλά είχαν πάρει αναβολή. Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου τη των 346 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης ή 4.500 ένσημα. Αντίστοιχα όσοι έχουν 20 έτη ασφάλισης ή 6.000 ένσημα θα λαμβάνουν το ποσό των 384 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα παραπάνω ποσά σε ηλικία 67 ετών.

Οι δικηγόροι ζήτησαν να ακυρωθεί ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

Συντάγματος

Υποστηρίζουν ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος παραβιάζει σωρεία διατάξεων του , όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες, κ.λπ. Επισημάνθηκε ακόμη η ανυπαρξία των προβλεπομένων αναλογιστικών κ.λπ. μελετών, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.

Τονίστηκε παράλληλα από τους δικηγόρους των προσφευγόντων ότι τη χώρα μας την εγκατέλειψαν 18.000 γιατροί, καθώς πέρα από τους χαμηλούς μισθούς που ελάμβαναν,δεν είχαν καμία προσδοκία ότι θα πάρουν σύνταξη με την οποία θα μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Σε τραγική οικονομική κατάσταση είναι οι 2.750.000 συνταξιούχοι μετά τις συνεχεία περικοπές των συντάξεων τους. Το Δημόσιο κάθε χρόνο επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και προβαίνει σε νέες περικοπές συντάξεων, χωρίς να παράγεται κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά παρ΄ όλα αυτά συνεχίζονται οι περικοπές, ανέφεραν σε άλλο σημείο.

Οι συνήγοροι των αποστράτων τόνισαν ότι παρά τις πρόσφατες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Ολομέλεια για τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών που υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος και των συνθηκών διαβίωσης τους, η Κυβέρνηση συνεχίζει με νέες περικοπές.

Επίσης, ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις:

- για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,
-για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.,
- για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.

Το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα.

Σε άλλο σημείο οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι ο ασφαλιστικός νόμος εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων.

Επίσης, υποστήριξε το Δημόσιο ότι σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι να υπάρξει πλεόνασμα, αλλά και οι χορηγούμενες σήμερα συντάξεις είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης που είναι τα 346 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μηνός (6 Νοεμβρίου 2017) στους συνηγόρους για να καταθέσουν υπομνήματα.