Τελεσίγραφο από την Ισπανία: «Θα αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση»

 
Τελεσίγραφο από την Ισπανία: «Θα αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση»

Ενημερώθηκε: 14/10/17 - 18:18

Τελεσίγραφο από την Ισπανία: Τον έλεγχο της Καταλονίας θα αναλάβει η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας αν ο περιφερειακός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν δεν απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα με την λήξη της προθεσμίας!

Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποιεί τον Πουτζδεμόν πως αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο στο ερώτημα της Μαδρίτης για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με κατανόηση.

Μαριάνο Ραχόι

Σύμφωνα με τις σκληρές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα στον πουτζδεμόν, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του --και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, αν επιμείνει στην απόσχιση--, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας, αν επιλέξει την ανεξαρτησία.

Ο Πουτζντεμόν έκανε μια συμβολική κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας το βράδυ της Τρίτης, μόνο για να την αναστείλει μερικά δευτερόλεπτα αργότερα και κάλεσε για διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη για το μέλλον της περιφέρειας.

Βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη μπορεί να αναστείλει την πολιτική αυτονομία μιας περιφέρειας αν παραβεί τον νόμο, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον Ραχόι να αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και να καλέσει βουλευτικές εκλογές. Το άρθρο αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί από την έγκριση του Συντάγματος του 1978 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, αλλά ο Ραχόι φαίνεται αποφασισμένος να προχωρεί σε αυτό αν κριθεί απαραίτητο.

Πουτζντεμόν,

Ο ο οποίος πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με τοπικά κόμματα για να ετοιμάσει την απάντησή του, αντιμετωπίζει μεγάλο δίλημμα. Αν πει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία, η κυβέρνηση θα παρέμβει. Αν πει ότι δεν την κήρυξε, τότε το ακροαριστερό καταλανικό κόμμα CUP θα αποσύρει το πιθανότερο την υποστήριξή του από την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Το CUP κάλεσε χθες τον Πουτζντεμόν να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίαςπου δεν θα αφήνει αμφιβολίες αψηφώντας τις προθεσμίες της κυβέρνησης της Μαδρίτης. Η στάση αυτή υποστηρίζεται επίσης από την Καταλανική Εθνοσυνέλευση, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και ασκεί σημαντική επιρροή.

Μαζί τους συντάχθηκε σήμερα και ένα άλλο σημαντικό μέλος του συνασπισμού του Πουτζντεμόν, η ERC, ο ηγέτης της οποίας Οριόλ Τζουνκέρας είπε πως πρέπει να προχωρήσει η απόσχιση από την Ισπανία μετά την ψήφο υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Έχουμε μια κατηγορηματική και απόλυτη δέσμευση να εκπληρώσουμε τη δημοκρατική εντολή της 1ης Οκτωβρίου», είπε ο Τζουνκέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταλονία: Κόμματα και κινήματα πιέζουν για απάντηση που θα επιβεβαιώνει την κήρυξη της ανεξαρτησία