Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές-Ποιά είναι τα αγκάθια

 
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές-Ποιά είναι τα αγκάθια

Ενημερώθηκε: 25/10/17 - 08:37

Σε θετικό κλίμα κινούνται οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται με τους δανειστές στην Αθήνα. Το Κουαρτέτο θα συγκεντρώσει σήμερα Τετάρτη όλα τα ανοικτά ζητήματα και τις ενστάσεις, ώστε να μπουν σε προτεραιότητα από την κυβέρνηση. Τον Δεκέμβρη αναμένεται η επόμενη επίσκεψη της Τρόικα στην Αθήνα, με την ελπίδα πως η Ελλάδα θα έχει κλείσει αν είναι δυνατόν και όλα τα 95 προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει.

υποδόση

αγορές

Οι δανειστές φάνηκε να δέχονται τα στοιχεία της κυβέρνησης και πλέον είναι τυπική η έγκριση για να «ξεκλειδώσει» η των 800 εκατ. ευρώ την Πέμπτη από τον ESM. Μετά την εκταμίευση της δόσης, μέσα στην άλλη βδομάδα δηλαδή, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις για την αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους σε ό,τι αφορά 20 ομόλογα του PSI που είχαν εκδοθεί το 2012 και λήγουν από το 2023 έως το 2042.

ΔΝΤ

Τα πολλά αυτά μικρά ομόλογα θα πακεταριστούν μέσω swap σε 4 ή 5 και δεν αποκλείεται το ελληνικό δημόσιο να ζητήσει και φρέσκο χρήμα εφόσον δεν παραβιάζει το ταβάνι χρέους που έχει θέσει το . Το θέμα χειρίζεται ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος.

ΔΕΗ

Από τα «αγκάθια» που έχουν εντοπιστεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις είναι και το ποιες λιγνιτικές μονάδες της θα πουληθούν. Οι θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν να πουληθεί η μεγάλη μονάδα της Μεγαλόπολης.

εξωδικαστικό συμβιβασμό

ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Παράλληλα τέθηκε επί τάπητος η καθυστέρηση που παρατηρείται στον και στην ενεργοποίηση της πλατφόρμας των . Καθυστέρηση παρατηρείται επίσης στο νόμο που πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση ώστε να προκηρύσσονται απεργίες μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του 50% του συνόλου των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο όμως ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν τα προαπαιτούμενα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την διαπραγμάτευση μόλις το 20% (των 95 και πλέον) έχουν υλοποιηθεί. Μετά από κάποιες κινήσεις που έγιναν το Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση φαίνεται και πάλι να έχει ρίξει τους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα παρά τις εντολές του πρωθυπουργού το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα διαπιστώνουν ότι υπάρχει αδιαφορία από κάποια υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και ειδικότερα τον Προϋπολογισμό του 2018 οι Θεσμοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για ένα κονδύλι δαπανών που προβλέπεται στον προϋπολογισμό χωρίς αυτές οι δαπάνες να συγκεκριμενοποιούνται. Παράλληλα αμφισβητούν το ύψος που θα φτάσει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το 2018.