Καταλονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε απόσχιση

 
Καταλονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε απόσχιση

Ενημερώθηκε: 27/10/17 - 17:21

Καταλονία: Το κοινοβούλιο της Περιφέρειας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», απούσης της αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

H επίσημη πρόταση που είχαν υποβάλει νωρίτερα οι αποσχιστές εγκρίθηκε με 70 ψήφους «υπέρ», 10 «κατά» και δύο «λευκά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα και κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Κάρλος Καριθόσα, κρατώντας στα χέρια το σχέδιο ψηφίσματος είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη στην Καταλονία».

Μαριάνο Ραχόι

Ο ισπανός πρωθυπουργός, , κάλεσε να υπάρξει ηρεμία είπε πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία.

Λίγο αργότερα η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

Ο Ραχόι αναμένετα τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.