Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: “Θαυμάζω το κουράγιο του Ελληνικού Λαού”

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠτΔ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ζ.Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 21/06/16 - 13:13

Με αγκαλιές υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας του, ενόψει και του δημοψηφίσματος για το Brexit, πως "η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΕ χωρίς την Ελλάδα". "Θαυμάζω όπως το έχω τονίσει επανειλημμένως το κουράγιο του Ελληνικού Λαού", το μήνυμα Γιούνκερ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα χρόνο μετά το περυσινό, κρίσιμο, καλοκαίρι όλοι θυμόμαστε - και θα θυμόμαστε πάντοτε - την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Και χαίρομαι γιατί η πρωτοβουλία σας αυτή είχε ως συνέπεια να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι, όπως σωστά είχατε πει, ούτε η Ελλάδα μπορεί να κάνει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες του Βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε άλλωστε και από την αξιολόγηση, έχει πράξει αυτό που της αναλογεί και θα το πράξει και στο μέλλον ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. Δηλαδή, θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπούμε πλέον οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά εδώ, κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται η συμβολή των Θεσμών και σε ό,τι αφορά την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα - δηλαδή την τόνωση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία – και σε ό,τι αφορά ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο εσείς έχετε θέσει. Και είναι το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το Πλάνο Juncker, δηλαδή το να τεθεί σε εφαρμογή το Πλάνο Juncker για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Όπως επίσης, πρέπει να αρχίσει ουσιαστικά η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που και αυτήν εσείς πρώτη φορά την είχατε θέσει επί τάπητος. Kαι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι με την μορφή κουρέματος – το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά – αλλά με βάση τους κανόνες του ESM.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, πρέπει να στηριχθεί η Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Και στο πλαίσιο αυτό καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί και το κάνει συνεχώς. Η Κομισιόν, υπό την Προεδρία σας, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, και εσείς προσωπικώς και ο αρμόδιος Επίτροπος κ.Αβραμόπουλος. Καιρός είναι όμως να κάνουν και οι άλλοι τη δουλειά τους. Εννοώ την Τουρκία στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ορισμένοι Εταίροι μας επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι είναι Ευρωπαίοι και ότι δεν μπορούν να λειτουργούν σε τόσο κορυφαία θέματα για την Ευρώπη με σύνδρομα φοβικά, που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης. Και εδώ, κύριε Πρόεδρε, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση και της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες. Πρέπει και τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν την δικιά τους δουλειά, γιατί είναι πολύ σημαντική η συμβολή της Ύπατης Αρμοστείας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας και την λειτουργία των Hot Spots στην Ελλάδα.

Τέλος, εύχομαι και ευχόμαστε οι Έλληνες η Μεγάλη Βρετανία να αποφασίσει την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία. Και νομίζω πως η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να το κάνει αυτό γιατί εμείς οι Έλληνες, κύριε Πρόεδρε, με πολύ μεγάλες θυσίες ακολουθούμε πιστά, και με την ετυμηγορία μάλιστα του Ελληνικού Λαού, τον ευρωπαϊκό μας δρόμο. Πολλώ μάλλον πρέπει να το κάνει η Μεγάλη Βρετανία η οποία έχει ένα πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς από πολλά άλλα Κράτη. Και πρέπει να αντιληφθεί και η Μ.Βρετανία ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα, το να ανήκεις στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μια μεγάλη τιμή. Αλλά η τιμή αυτή έχει και τις υποχρεώσεις. Δηλαδή, κάθε Κράτος-Μέλος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Και αυτό είναι για το καλό όχι μόνο της Μ.Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί ο ρόλος της Ευρώπης παγκόσμια σήμερα είναι κορυφαίος. Εξαρτάται και η οικονομική ισορροπία και η παγκόσμια ειρήνη από μια ισχυρή Ευρώπη.

Εύχομαι στις μέρες σας να συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια. Και πάλι θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους του Ελληνικού Λαού για την συμπαράσταση μέχρι τώρα, που ξέρω ότι θα συνεχισθεί.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που επιστρέφω στην Ελλάδα. Και συχνά μου έρχονται στο μυαλό οι δηλώσεις του Γάλου φιλόσοφου, του Βlaise Pascal, o oποίος έλεγε, αν δεν απατώμαι και αν δεν κάνω λάθος, ότι «μου αρέσουν τα πράγματα που πάνε μαζί, που ταιριάζουν». Και η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι δύο πραγματικότητες, δύο πράγματα, που πάνε μαζί, που ταιριάζουν. Και γι΄ αυτό μετήλθα όλων των μέσων που είχα στη διάθεσή μου και που μπόρεσα να αξιοποίησω, για να αποφευχθεί αυτό το οποίο με πολύ ακαλαίσθητους όρους ονομαζόταν Grexit, τότε. Και ποτέ δεν παρακολούθησα την παράλογη λογική όσων θέλησαν ή ήθελαν τότε η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του Ευρώ. Και τελικά εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του νομαδικού ευρωπαϊκού πνεύματος. Διότι θα ήταν απολύτως παράδοξο να εξαλειφθεί η Ελλάδα από τη ζώνη του Ευρώ. Εμείς, όμως, νικήσαμε τελικά, κύριε Πρόεδρε. Και η Ελλάδα εφεξής διανύει την απόσταση για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Και μένα αυτή η Ελλάδα μου αρέσει, αυτή την Ελλάδα αγαπώ, την Ελλάδα που είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πορεία. Και κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά, γιατί σε αυτή μου την προσπάθεια, με στηρίξατε πάρα πολύ, με τις κλήσεις σας, με τα μηνύματά σας. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα, να γνωρίζω ότι ο πρώτος των Ελλήνων ήταν στο πλάι μου σε όλη αυτή τη διαδικασία και σε όλη αυτή την προσπάθεια. Και βεβαίως είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που είμαι στην Ελλάδα σήμερα. Διότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται, και επομένως για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, δε χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής. Και το βασικό θέμα της συνάντησής μας θα είναι η μεταναστευτική κρίση.

Και σ’αυτό το θέμα, όπως και στα περί του Eυρώ και του ενιαίου νομίσματος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και πρέπει να είναι αμφίδρομη. Η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην Ελλάδα. Μια χώρα η οποία είναι εκτεθειμένη πολύ περισσότερο από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Mεταναστευτική κρίση. Άλλωστε η Ελλάδα, έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες στο θέμα της Μεταναστευτικής κρίσης. Πρέπει να δίδονται περισσότερες πληροφορίες.

Βεβαίως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες ως προς την υποδοχή των προσφύγων. Είναι ένα καθήκον εξαιρετικά απεχθές και βαρύ, και δεν μπορώ εγώ να διδάξω κανένα μάθημα, δεν είμαι σε αυτή τη θέση. Άλλωστε, στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα τα τελευταία χρόνια, και δεν χρειάζεται καθόλου να προστεθούν και άλλα. Θα δω όμως με την Κυβέρνησή σας τον τρόπο με τον οποίο οι προσπάθειες της Ελλάδας μπορούν να γίνουν πιο οικοδομητικές. Επομένως, οφείλω να πω ότι για πρώτη φορά βρίσκομαι εδώ, όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό το οποίο πράττει η Ελλάδα. Και ένα μόνο θα ήθελα να προσθέσω:

Θαυμάζω όπως το έχω τονίσει επανειλημμένως το κουράγιο του Ελληνικού Λαού.

Και κυρίως, αυτών οι οποίοι στην Ελλάδα είναι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους. Τους υπόλοιπους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι οποίοι αγνοούν πλήρως, βρίσκονται σε πλήρη άγνοια, για την καθημερινή πραγματικότητα όσων χειμάζονται στην Ελλάδα σήμερα. Αυτό το οποίο κάνει η Ελλάδα, η Κυβέρνησή της, το Κοινοβούλιό της, ο Ελληνικός Λαός σήμερα δεν είναι ένα τίμημα το οποίο οφείλει να καταβάλλει στις Βρυξέλλες. Είναι μια επένδυση για το μέλλον, των νέων μας, των παιδιών μας, που μεθαύριο θα είναι ενήλικοι και θα εμψυχώσουν τις κοινωνίες μας και τις χώρες μας. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν ‘Zήτω οι Έλληνες’.

Και στη συνέχεια, υπάρχει και ένα μήνυμα ελπίδας. Εάν σήμερα κάνουμε σωστά αυτό το οποίο μας επιτάσσει η πραγματικότητα να πράξουμε, θα προσφέρουμε χρήσιμη υπηρεσία στις μελλοντικές γενιές. Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και θα ήθελα να υπάρξει πραγματική εθνική ιδιοκτησία των προγραμμάτων που εκτελούνται και εφαρμόζονται σήμερα. Μου αρέσει να λέω, διστάζω βέβαια κάπως να το πω και να το παραδεχθώ. ότι δεν είμαι απολύτως αντικειμενικός, όσον αφορά στην Ελλάδα. Διότι πάντοτε οι φράσεις μου εφαρμόζονται μεμονωμένα, ενώ εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αύριο λοιπόν, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι εφημερίδες το Βορρά, θα γράφουν ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε ότι δεν είναι αντικειμενικός έναντι της Ελλάδας, δηλαδή κάνει ότι το ζητούν οι Έλληνες. Και πρόσφατα άλλωστε το είδα αυτό να γίνεται και να συμβαίνει. Σε σχέση με τη Γαλλία, διότι δήλωσα όπως γνωρίζετε ότι κάνουμε αυτό που κάνουμε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ακριβώς πρόκειται για τη Γαλλία. Και είδα τους απέναντι να εξανίστανται και να γίνονται έξαλλοι, γιατί ερμήνευσαν τη φράση μου εκτός πλαισίου. Δε θα ήθελα λοιπόν να συμβεί το ίδιο και ξανά εκτός πλαισίου να ερμηνευτεί η φράση μου ότι δε μπορώ να είμαι απολύτως αντικειμενικός όσον αφορά στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο ήθελα να πω κύριε Πρόεδρε, και σεις προσωπικά το γνωρίζετε καλά, είναι ότι αγαπώ πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και μου αρέσει να ισχυρίζομαι και να υποστηρίζω ότι απ΄ όλους τους πολιτικούς άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη σήμερα, εγώ είμαι αυτός που γνωρίζει καλύτερα και περισσότερο την ελληνική πραγματικότητα και τους Έλληνες. Και γι αυτό νιώθω απολύτως νομιμοποιημένος όταν ισχυρίζομαι αυτό το επιχείρημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας σε Γιούνκερ: "Καλωσορίζω έναν αληθινό φίλο της Ελλάδας"