Μαρτυρίες από το επεισόδιο στα Ίμια: «το βλέπαμε να έρχεται κατά πάνω μας»! - Βίντεο - ντοκουμέντο

 
Μαρτυρίες από το επεισόδιο στα Ίμια: «το βλέπαμε να έρχεται κατά πάνω μας»! - Βίντεο - ντοκομέντο

Ενημερώθηκε: 14/02/18 - 13:35

Ολα δείχνουν ότι ο εμβολισμός του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) από την τουρκική ακταιωρό «UMUT» το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων ήταν στημένο. Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε 20 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα και είχε ως συνέπεια να υποστεί ζημιές η «ναυαρχίδα» της Ελληνικής Ακτοφυλακής, το μήκους 68 μέτρων πλοίο με κωδική ονομασία «090 Γαύδος».

Ιμια

Το στήσιμο σκηνικού έντασης από μεριάς των Τούρκων τονίζουν πηγές εντός και εκτός Λιμενικού Σώματος με γνώση του θέματος, επισημαίνοντας ότι τη νύχτα της Δευτέρας γύρω και κοντά από τα έπλεαν συνολικά 7 τουρκικά σκάφη αντί μόλις ενός ελληνικού.

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Καθημερινή» ότι η ένταση ξεκίνησε όταν οι τουρκικές ακταιωροί άρχισαν να παρενοχλούν το ΠΑΘ «060 Φούρνοι», που έπλεε ανοικτά των Ιμίων. Στο περιστατικό μετείχαν αρχικά τέσσερα περιπολικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT». Στην εξέλιξη του επεισοδίου πήρε εντολή να σπεύσει σε βοήθεια και το ΠΑΘ «Γαύδος», που αυτή την περίοδο εκτελεί περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Εν μέσω ελιγμών από τα τουρκικά και ελληνικά σκάφη, το «UMUT» (στα τουρκικά σημαίνει «Ελπίδα») εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο στο πίσω αριστερό μέρος του προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στο μεταλλικό κύτος του σκάφους.

Πηγές με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το «Γαύδος» ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο, καθώς και ότι ο κυβερνήτης της τουρκικής ακταιωρού ήταν σαφές ότι είχε πάρει εντολή να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος. «Το βλέπαμε να έρχεται κατά πάνω μας και περιμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα άλλαζε πορεία. Αυτό, τελικά, δεν συνέβη. Αν μάλιστα ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, το τουρκικό σκάφος θα μας είχε χτυπήσει στο μέσον του σκάφους με κίνδυνο ακόμα και να μας βυθίσει», φέρονται να είπαν σε συνομιλητές τους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος».

Βίντεο πριν και μετά την πρόκληση των Τούρκων

Δύο βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν τις στιγμές έντασης λίγο πριν και λίγο μετά το επεισόδιο.

Το πρώτο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι για να στηρίξουν «ελληνική πρόκληση», καταγράφει εικόνες από τα Ίμια από την πλευρά των τουρκικών ακτών. Το δεύτερο από την πλευρά της Καλύμνου.

Το πρώτο βίντεο είναι λίγες ώρες πριν την επιθετική ενέργεια κατά του σκάφους του Λιμενικού.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η θέση που έχουν πάρει οι Τούρκοι. Δεσπόζει μια ανάσα από τις βραχονησίδες το Umut το σκάφος με τον αριθμό 703, η κορβέτα με το κανόνι και τα πολυβόλα που έχει βαφτιστεί πλοίο έρευνας και διάσωσης.

Το τουρκικό σκάφος είναι σε μικρή απόσταση και στα πλάνα διακρίνεται σε θέση απέναντι από τα Ίμια και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το P1215 κλάσης Tuzla. Το πλοίο αυτό στις έως τώρα περιγραφές δεν φαίνεται να έχει λάβει μέρος στο επεισόδιο που ακολούθησε.

Βρίσκεται ίσως εκεί καθώς στο βάθος κοντά στα Ίμια και προς το μέρος της Καλύμνου διακρίνεται ελληνικό σκάφος του οποίου η σιλουέτα μοιάζει με εκείνη της κανονιοφόρου “Νικηφόρος”.

Το βίντεο καταγράφει κινήσεις μέχρι τη δύση του Ηλίου.

Ψαράδες της περιοχής λίγες ώρες μετά άκουσαν στους ασυρμάτους περιπολικό του Λιμενικού να καλεί τους Τούρκους να αποχωρήσουν…

Στη συνέχεια πληροφορίες αναφέρουν ότι τουρκικά περιπολικά μαζί με το Uzun προσπάθησαν να εγκλωβίσουν το εν λόγω περιπολικό και τότε έσπευσε προς βοήθεια το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης ΛΣ090 “Γαύδος”, το οποίο μπήκε τελικά στο στόχαστρο 20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας…

Το δεύτερο βίντεο, καταγράφει εικόνες μετά το περιστατικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο “δράστης” στο επεισόδιο της νύχτας δεν βρίσκεται πλέον στην περιοχή, αλλά δύο άλλα σκάφη, μικρότερα σε μέγεθος έχουν λάβει θέσεις το ένα βόρεια και το άλλο νότια των βραχονησίδων Ίμια.

Το Umut βρίσκεται πιο μακρυά στις απέναντι τουρκικές ακτές, ενώ στην περιοχή διακρίνεται και ελληνικό σκάφος που παρακολουθεί διακριτικά, σε σαφώς μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τους Τούρκους από τα Ίμια.