Τα γυρνάνε οι Σκοπιανοί: Όχι στο erga omnes!

 
Τα γυρνάνε οι Σκοπιανοί: Όχι στο erga omnes!

Ενημερώθηκε: 30/05/18 - 20:08

Νέα δεδομένα φέρνει στο φλέγον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων η άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ να αποδεχθεί μία λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «κατ' αρχήν» συμφωνίας του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.

Ο Ιβάνοφ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη, προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συζητήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, καθώς και τις ενδεχόμενες προφορικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.

Ονομασία ΠΓΔΜ: Ζάεφ: Υπάρχει καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, θα είμαστε το τέταρτο Ίλιντεν!

Διαβάστε ακόμα: 

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Οι δηλώσεις Ζάεφ και η «σιωπή» της ελληνικής κυβέρνησης, προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά απαντήσεις σε τέσσερα κομβικής σημασίας ερωτήματα από την κυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τονίζοντας πώς «οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

• Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».