Ο Τραμπ φτιάχνει «ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής» με απούσα την Τουρκία

 
Ο Τραμπ φτιάχνει «ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής» με απούσα την Τουρκία

Ενημερώθηκε: 31/07/18 - 11:34

Ειδήσεις - Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να δημιουργήσει μια «στρατηγική συμμαχία στη Μέση Ανατολή» , στο πρότυπο του ΝΑΤΟ ,για να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες του Ιράν στην περιοχή. Φυσικά σ΄ αυτό το σχέδιο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερις διαφορετικές πηγές, αυτή η συμμαχία (MESA) αφορά τις έξι αραβικές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), δηλαδή το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Αυτή η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτών των 8 αραβικών χωρών θα αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συνεργασίας για την “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” και της πυραυλικής απειλής.

Ένας από τους στόχους είναι να αποφευχθεί,η ρωσική και κινεζική διείσδυση στον τομέα των εξοπλισμών . Το Κατάρ εξετάζει την αγορά S-400 και τα ΗΑΕ, όπως και η Σαουδική Αραβία συζητούν με την Κίνα για την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το MESA θα αποτελέσει προπύργιο κατά της ιρανικής επιθετικότητας, της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και θα φέρει σταθερότητα στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) του Λευκού Οίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η στρατηγική συμμαχία θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημα σε μια σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνονται, ιδίως μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ, να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως απειλήσει να μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων διακινούνται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.