Η Τρόικα επιστρέφει - Παροχές και δεσμεύσεις Τσίπρα στο στόχαστρό της

 
Η Τρόικα επιστρέφει - Παροχές και δεσμεύσεις Τσίπρα στο στόχαστρό της

Ενημερώθηκε: 11/09/18 - 08:56

Η Τρόικα επιστρέφει, αυτή τη φορά στα υπουργεία, στα πλαίσια της μετα-μνημονιακής εποπτείας, και στο στόχαστρο της είναι τα έσοδα, ο ΕΦΚΑ και ο προϋπολογισμός, ενώ ο Κλάους Ρέγκλιγκ προειδοποίησεσε για αναστροφή των μέτρων για το χρέος αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ενόψει της έναρξης της «μεταμνημονιακής» αυστηρής Εποπτείας, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών κυβερνητική σύσκεψη των κυρίων Δραγασάκη – Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου, στην οποία μετείχε όμως επίσης -παρότι δεν έχει άμεση σχέση με τον οικονομικό έλεγχο της χώρας - και ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι ξένοι τεχνοκράτες έφτασαν ήδη και εγκαταστάθηκαν από νωρίς χτες το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητώντας στοιχεία για την πορεία εσόδων και δαπανών για υπουργεία αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ . Ο στόχος ήταν να διαπιστώσουν αν είναι εφικτό κατ’ αρχήν να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και στη συνέχεια αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου περίπου 600 εκατ. όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά προκειμένου να μοιραστεί και φέτος το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα».

Όπως ήταν φυσικό ζήτησαν τις προβλέψεις των υπηρεσιακών του ΓΛΚ και για το 2019, την ακριβή κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, καθώς επ’ ουδενί απειλούν το στόχο για πλεόνασμα 3,5% την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ενημέρωση στους «έξω» περιορίστηκε στους άξονες των εξαγγελιών και όχι στα μέτρα ένα προς ένα, τα τεχνικά κλιμάκια συγκεντρώνουν ήδη στοιχεία, προκειμένου να κοστολογήσουν ελαφρύνσεις και παροχές και να μετρήσουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Ετσι, ζήτησαν αναλυτικά το κόστος για την πρώτη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και του φόρου για τις επιχειρήσεις, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς και την προέλευση του 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Επίσης ζήτησαν και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου των συντάξεων. Οι ξένοι τεχνοκράτες επικεντρώθηκαν κυρίως στη λογιστική διευθέτηση, δηλαδή από πού θα εξοικονομηθούν τα 2,88 δισ. ευρώ το 2019 και τα 3,1 δισ. ευρώ το 2020 ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο όπως έχει συμφωνηθεί.

Από αυτήν την κοστολόγηση εξαρτάται εν πολλοίς και η τύχη του αιτήματος της Αθήνας για την αναστολή των περικοπών σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις

Σήμερα επίσης αναμένεται να συζητηθούν η πορεία και αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις ρυθμίσεις χρεών

Η διαρθρωτική αναγκαιότητα των μέτρων αλλά και η σκοπιμότητα των παροχών που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας από τη ΔΕΘ θα συζητηθούν επί της ουσίας με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα φτάσουν στην Ελλάδα σήμερα το βράδυ και αφού ενημερωθούν για τα στοιχεία που θα έχουν ήδη συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια θα συναντηθούν μάλλον στο υπουργείο Οικονομικών με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ την Τετάρτη.

Εγκαινιάζοντας μάλιστα μια νέα εποχή οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών επιμέρους συναντήσεις και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχής γενομένης από τη Ν.Δ.