Υπουργικό Συμβούλιο: Ο Σόρος, τα 50 εκατομ., ο «μπελάς» και η σιωπή των υπουργών - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

 
Υπουργικό Συμβούλιο: Ο Σόρος, τα 50 εκατομ., ο «μπελάς» και η σιωπή των υπουργών - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Ενημερώθηκε: 18/10/18 - 10:51

παραίτηση του Νίκου Κοτζιά

Σιγά σιγά βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσα διεμήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και οδήγησαν στην γιατί αισθανόταν ότι δεν είχε την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων υπουργών της κυβέρνησης στην αντιπαράθεσή του με τον Πάνο Καμμένο.

Όλες οι «διαρροές» περιγράφουν μια άγρια σύγκρουση με βαριές κατηγορίες. Ο Νίκος Κοτζιάς χρέωνε εδώ και καιρό στον Πάνο Καμμένο μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Τζορτζ Σόρος προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών χρηματοδοτεί πολιτικούς επιχειρηματίες και δημοσιογράφους και ότι εσχάτως έχει μπει και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Νίκος Κοτζιάς, χωρίς να έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό, αποφάσισε να απαντήσει στον Πάνο Καμμένο, στο υπουργικό συμβούλιο. Παίρνοντας τον λόγο κατηγόρησε τον κ. Καμμένο για το plan B στο Σκοπιανό, του είπε πως είναι επικίνδυνος για την κυβέρνηση και για τη χώρα και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος όλων των υπουργείων που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια.

Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος από το 2016 έχει φτιάξει μια επιτροπή η οποία ελέγχει τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και κάλεσε και τον Πάνο Καμμένο που το υπουργείο του έχει μυστικά κονδύλια να κάνει το ίδιο.

Η έκρηξη του υπουργού Άμυνας ήταν τόσο έντονη που οι παρευρισκόμενοι έμειναν άναυδοι να παρακολουθούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο υπουργούς επί τουλάχιστον 10 λεπτά. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι για να προχωρήσει την συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει 50 εκατομμύρια ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος, ότι εμπλέκεται με κυκλώματα που έχουν να κάνουν με τις βίζες και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ.

Συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Κοτζιάς «εθίγη τρομερά από τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου, ότι είναι άνθρωπος του Σόρος και ότι «βουτάει» από κονδύλια» καθώς και άλλες παρόμοιου χαρακτήρα επιθέσεις.

 Εκρηκτικοί διάλογοι

Μέρος των διαλόγων μεταξύ Κοτζιά και Πάνου Καμμένου δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος». Ο κ. Κοτζιάς προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση με την αρχική του παρέμβαση, αλλά δέχθηκε προσωπική επίθεση από τον κ. Καμμένο με αντικείμενο τη διαχείριση των «απόρρητων κονδυλίων» του ΥΠΕΞ. Οταν ζήτησε την παρέμβαση αρχικά του κ. Τσακαλώτου και στη συνέχει του κ. Παππά εισέπραξε σιωπή, ενώ η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να παρέμβει ήταν αυτή που τον οδήγησε στην αποχώρηση από την αίθουσα. .

Πιο αναλυτικά:

Νίκος Κοτζιάς: Προτείνω να ησυχάσουμε, να σιωπήσουμε όλοι και να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια.

Πάνος Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους το τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκ. ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει.

Νίκος Κοτζιάς: Ποια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ! (σ.σ.: απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του προς τον Πάνο Καμμένο)

Ευκλείδης Τσακαλώτος: (….)

Νίκος Παππάς: (….)

Δημήτρης Βίτσας: Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν το Υπουργικό Συμβούλιο…

Αλέξης Τσίπρας: Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε.

Εκείνη τη στιγμή ο Νίκος Κοτζιάς σηκώθηκε και έκλεισε εκνευρισμένος την πόρτα πίσω του. Τα όσα διέρρευσαν λίγο αργότερα και αφορούσαν τις παρεμβάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ο οποίος φέρεται να πήρε το μέρος του κ. Καμμένου) και του Νίκου Παππά (ο οποίος φέρεται να είπε ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι Σαλβίνι κ.λπ.) δε συνέβησαν όσο ο κ. Κοτζιάς ήταν μέσα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου. Λίγο αργότερα οι συνεργάτες του πρώην υπουργού Εξωτερικών έλεγαν ότι ο κ. Κοτζιάς έφυγε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προλάβει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «ΕφΣυν» αναφέρουν ότι η φράση που έκανε κυριολεκτικά έξαλλο τον Νίκο Κοτζιά ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε ενώπιον όλων των υπουργών: «Βλέπετε τι τραβάω με τον Καμμένο και τον Κοτζιά. Είναι μπελάς»!

Τι είναι τα μυστικά κονδύλια

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του Κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο Νίκος Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Μυστικά κονδύλια ωστόσο δεν έχει μόνο το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για χρήματα που οι υπουργοί μπορούν να τα ξοδεύουν όπως θέλουν , όπου θέλουν, χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις και χωρίς να υπάρχουν σχετικά έγγραφα, προκειμένου να χρηματοδοτούνται, μυστικά, πρόσωπα και φορείς για λόγους εθνικής ασφάλειας και μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε ξένες χώρες για να συλλέξουν πληροφορίες, σε δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, σε διάφορες μυστικές αποστολές και πρωτοβουλίες.

Ο λογαριασμός βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας.