Τι προσπαθεί να πετύχει η Άγκυρα με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

 
Σπασμωδικές κινήσεις των Τούρκων μετά την στήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil

Ενημερώθηκε: 20/11/18 - 02:24

Η Τουρκία απειλεί με παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ στην περιοχή των κατεχομένων με την Λευκωσία να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει καμία διαφορά και κανένα θέμα προς συζήτηση με την Τουρκία και τα κατεχόμενα για τα ενεργειακά.

Η Τουρκία έχει θορυβηθεί και από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε δημοσίως να στηρίξει την Λευκωσία στέλνοντας στην Κύπρο τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάννον, όταν το γεωτρύπανο Icemax τρύπαγε τον βυθό στο Οικόπεδο 10.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας: «Εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέραμε ότι υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού λαού. Η έρευνά μας στις περιοχές που αδειοδότησε η (λεγόμενη)"ΤΔΒΚ" συνεχίζονται. Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός».

Άγκυρα και ψευδοκράτος πλέον ισχυρίζονται ότι η γεώτρηση της Exxon μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο κυπριακό. Προς το παρόν ο Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσει η γεώτρηση στη Μερσίνα ενώ στόχος της Άγκυρας είναι 2 γεωτρήσεις τον χρόνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Θα ξεκινήσουμε εργασίες και πέρα από την υφαλοκρηπίδα μας στα οικόπεδα, για τα οποία παραχώρησε άδεια η «ΤΔΒΚ» στα Τουρκικά Πετρέλαια»

Το παιχνίδι των γκρίζων ζωνών που έχει πετύχει στο Αιγαίο προσπαθεί και στην Κυπριακή ΑΟΖ με δύο τρόπους:

- Διευρύνει (κυκλωτικά) τις διεκδικήσεις της η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ μέσω των Τ/κ αναγνωρίζοντάς τους δικαιώματα επί των τεμαχίων 1,2,3,8,9,12

- Επικαλείται τις σεισμικές έρευνες του «Πίρι Ρέις» στα τεμάχια 8,9 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ (μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2011) για να επιβεβαιώσει ότι δήθεν οι Τ/κ έχουν νόμιμα δικαιώματα.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν στον Κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Sigma ότι στα Τουρκικά τεχνάσματα να μην δίνουμε μεγαλύτερη αξία απ΄ότι τους αρμόζει, χωρίς ασφαλώς να εφησυχάζουμε.