Σκόπια: Εν μέσω προκλήσεων Ζάεφ ψηφίστηκαν τα 4 σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος

 
Στην σκιά των νέων προκλήσεων του Ζόραν Ζάεφ, η ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ ψήφισε και τα τελευταία σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος για την Συμφωνία των Πρεσπών

Ενημερώθηκε: 03/12/18 - 22:06

Η ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ ψήφισε και τα τελευταία σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, τα οποία κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρχικά, η ολομέλεια ενέκρινε με 64 ψήφους υπέρ, 12 κατά και δύο «παρών» την τρίτη τροπολογία, στην οποία αναφέρεται ότι «η Πολιτεία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών κρατών», ενώ αργά το απόγευμα, με 66 ψήφους υπέρ, επτά κατά και τρεις «παρών» ενέκρινε την τέταρτη και τελευταία τροπολογία, η οποία αναφέρεται στην προστασία από την μεριά της Πολιτείας, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Και όλα αυτά την ώρα που νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ προχωρούσε σε νέες προκλήσεις εντός του κοινοβουλίου από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που -σύμφωνα με τον ίδιο- θ’ ανοίξουν το δρόμο για ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. λέγοντας χαρακτηριστικά πως ειδικά για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας»- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στις προκλήσες του Ζόραν Ζάεφ

Σχετικά με τα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ απάντηση ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης (σ,σ, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ), αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως".

Τι προβλέπει εφεξής η διαδικασία 

Μετά και τα τελευταία βήματα της υπερψήφισης των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος που υπερψηφίστηκαν από τη Βουλή, πλέον θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει πέντε ημέρες και ακολούθως, η κυβέρνηση της χώρας θα αποστείλει στη Βουλή τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, στην οποία θα εξεταστούν τα τελικά κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών, για την έγκριση των οποίων απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της πΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2019.