Ζ. Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούνται προϋποθέσεις για διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα

 
Ζ. Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργούνται προϋποθέσεις για  διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 03/12/18 - 12:34

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η «μακεδονική γλώσσα» η οποία θα διδάσκεται στην Ελλάδα υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ, ζητώντας από την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις, που -σύμφωνα με τον ίδιο- θ’ ανοίξουν το δρόμο για ένταξη της χώρας ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα σε ακόμα μία έκκλησή του προς την αντιπολίτευση για να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είπε πως ειδικά για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας»- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας!!!

Οπως αναφέρει και echedoros-a.gr, οι δηλώσεις Ζάεφ έγιναν στην Βουλή στην προσπάθεια του να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζει το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ότι με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών», ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους Σκοπιανούς «Μακεδονία του Αιγαίου» αποκαλείται η ελληνική Μακεδονία, η οποία το 1913 «κατακτήθηκε» από την Ελλάδα, που στη συνέχεια εφάρμοσε πολιτικές «εθνοκάθαρσης» κατά των «Μακεδόνων» που είτε «εκδιώχθηκαν» στα Σκόπια, είτε αφομοιώθηκαν στη συνέχεια.

Έτσι η αναφορά Ζάεφ εντείνει την ανησυχία όσον αφορά το ίδιο το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για τα αποτελέσματά της σε περίπτωση που υπογραφεί από Ελλάδα και ΠΓΔΜ