Πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης αψήφησε τον Σαλβίνι και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα

 
Πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης αψήφησε τον Σαλβίνι και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα

Ενημερώθηκε: 06/07/19 - 19:12

Πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης αψήφησε τον Σαλβίνι και μπήκε σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα στο λιμάνι της Λαμπεντούζα με 46 πρόσφυγες, που διέσωσε στην ανοιχτή θάλασσα, και 11 μέλη πληρώματος, αμφισβητώντας τον αποκλεισμό της ιταλικής κυβέρνησης, μετά από μια δύσκολη νύχτα έντασης και αναμονής.

ΜΚΟ

Στο ιστιοφόρο Alex, της ιταλικής Mediterranea Saving Humans, επιβαίνει και ο Έλληνας διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, που είναι και ο συντονιστής του πληρώματος. Ο κ. Αποστολόπουλος που με αναρτήσεις του στο twitter ενημερώνει για τις εξελίξεις, αναφέρει ότι στην πορεία τους προς το λιμάνι της Λεμπεντούζα τους ακολουθούσε το ιταλικό λιμενικό τούς ακολουθούσε ανακοινώνοντάς τους τις παραβιάσεις που διαπράττουν με αυτή την κίνησή τους.

#lampedusa

pic.twitter.com/AHHsqax2IN

Entering the port of escorted by the Italian military police. Finally, 46 exhausted survivors of the sea will set foot on land after 48 hours of being stranded at sea on a private sailing boat. No European country took the responsibility, so we had to force our way in

July 6, 2019

Ματέο Σαλβίνι

Ο , υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, δήλωσε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα, λίγο μετά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι την ετοιμότητα της Αστυνομίας να παρέμβει. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Αποστολόπουλος το λιμενικό δεν εμπόδισε την είσοδο του ιστιοφόρου στο λιμάνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι επιμένει πως το πλοίο έπρεπε να «δέσει» στη Μάλτα, όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος των προσφύγων και του πληρώματος καθώς «σε αυτές τις συνθήκες η είσοδος στη Μάλτα θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων» όπως έγραψε στο Twitter η ιταλική ΜΚΟ.

Οι παροχές νερού έχουν τελειώσει και οι χώροι υγιεινής δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες κάνοντας την παραμονή στο ιστιοφόρο αφόρητη και καθιστώντας το λιμάνι της Λαμπεντούζας το μοναδικό ασφαλές σημείο για να δέσει το πλοίο.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, τελείωσε το τρεχούμενο νερό για τις τουαλετες, υπάρχουν άνθρωποι με δερματικες ασθένειες, δεν έχουμε σκιά, είμαστε κάτω από την ήλιο 45 ώρες, είναι αδύνατον να περιμένουμε άλλο» έγραφε λίγες ώρες πριν ο κ. Αποστολόπουλος ανακοινώνοντας την απόφαση να πλεύσουν προς το λιμάνι της Λεμπεντούζα. «Η επικοινωνία με το ιταλικό λιμενικό έληξε, μόλις τους ανακοινώσαμε ότι δεν πάμε Μάλτα λόγω εξαιρετικής επικινδυνότητας και απαιτούμε να ανοίξουν τα λιμάνια στην Ιταλία».

Το νέο περιστατικό με τους 46 διασωθέντες αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας για το μεταναστευτικό, καθώς οι δύο χώρες έχουν κλείσει τα λιμάνια τους σε πλοία διάσωσης, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για τους επιβαίνοντες προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλες χώρες.

«Η κατάσταση των γυναικών, των παιδιών και των ανδρών πάνω στο Alex, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο στη Λαμπεντούζα, επιδεινώνεται ραγδαία», ανέφερε η Mediterranea.