Άγρια κόντρα για την ασυλία του Πολάκη

 
Άγρια κόντρα για την ασυλία του Πολάκη

Ενημερώθηκε: 24/07/19 - 16:31

Αρση της ασυλίας του Πάυλου Πολάκη εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας, μετά την ψηφοφορία.

Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση και κατά το ΚΚΕ, και το ΜέΡΑ 25 ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε.

Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν την πρόταση με την αιτιολογία ότι δεν γνωρίζουν αν έπρεπε να ελεγχθεί με το Νόμο Περί Ευθύνης υπουργών. Ίδιο ήταν και το σκεπτικό του Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος υποστήριξε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν είχε την αρμοδιότητα να αποφασίσει άρση της ασυλίας.

Ο Παύλος Πολάκης κλήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας γιατί έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή οι δικογραφίες από τη Δικαιοσύνη. Η μία αφορά μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που του έχει καταθέσει ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής και η δεύτερη δικογραφία μετά την έγκλιση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με εν αγνοία του ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας.

Οι διάλογοι

Ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατούσε στην επιτροπή ήταν οι έντονοι διάλογοι ανάμεσα σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Είστε δειλοί» είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τους κατηγόρησε ότι επιδιώκουν τις πολιτικές διώξεις τους. Απευθυνόμενος μάλιστα προς τον Χαράλαμπο Αθανασίου, τόνισε: «δεν είστε δικαστής είστε πρόεδρος επιτροπής».

Απαντώντας, ο Χ. Αθανασίου υπογράμμισε πως εφαρμόζει τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα.

Επεισόδιο σημειώθηκε και ανάμεσα στον Δ. Τζανακόπουλο και τον Θανάση Πλεύρη, με τον πρώτο να λέει στον δεύτερο πως δεν έμαθε καλά τα νομικά. Ο Θ. Πλεύρης του απάντησε από την πλευρά του πως ο Δ. Τζανακόπουλος είναι δικηγόρος αλλά δεν τον έχει δει ποτέ στα δικαστήρια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτηρίζοντας τον «πολιτικό του αντίπαλο» ενώ τον κατηγόρησε ότι «το έστησε όλο αυτό επειδή έβγαλα τη γυναίκα του στη φόρα».

Πολάκης: Πρωτοφανής συνταγματική εκτροπή

«Πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή» και «πρώτη κίνηση πολιτικού ρεβανσισμού της ΝΔ» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής στην Ολομέλεια για άρση της ασυλίας του για δύο μηνύσεις σε βάρος του που είχαν διαβιβαστεί από την Εισαγγελία στην προηγούμενη Βουλή.

«Μέσα από μια προαποφασισμένη - όπως αποδείχτηκε διαδικασία – στην Επιτροπή Δεοντολογίας η πλειοψηφία της ΝΔ συνεπικουρούμενη από την Ελληνική Λύση και το ΚΙΝΑΛ, προχώρησε στην πρώτη κίνηση πολιτικού ρεμβασισμού της ΝΔ», είπε ο Παύλος Πολάκης και συμπλήρωσε: «δεν δέχτηκαν την πρόταση που έκανα, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, καθώς αυτά για τα οποία κατηγορούμαι τα έκανα όταν ήμουν και επειδή ήμουν υπουργός, δηλαδή αποκάλυψα και οδήγησα στη Δικαιοσύνη όλη τη συμμορία ΚΕΕΛΠΝΟ, που ένα μέλος της είναι ο κ. Πουλής που με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Πιάσαμε τον κλέφτη και μας λέει ότι τον είπαμε κλέφτη».

Και αποκάλυψα, ισχυρίστηκε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, και τις απευθείας αναθέσεις στη σύζυγο του αρχιτραπεζίτη του κ. Στουρνάρα πχ διαφημιστική δαπάνη για καρκίνο.

«Και ουσιαστικά προσπαθούν να στρέψουν την κουβέντα αλλού, να παρουσιάσουν αυτόν που τους αποκάλυψε ότι διέπραξε αδικήματα, να θολώσουν τα νερά».

«Δεν δέχτηκαν αυτό που πρότεινα και δέχτηκε κι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Τζανακόπουλου, όπως έχει ακολουθηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, να συγκροτηθεί ειδική Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν όντως πρέπει να αρθεί η ασυλία μου με δημόσιες συνεδριάσεις και να τα ακούσει ο ελληνικός λαός» τόνισε.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας συμπλήρωσε: «δεν πειράζει, έτσι γκρεμίζονται τα φληναφήματα περί πολιτικού πολιτισμού που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις».

«Εγώ στην Ολομέλεια της Βουλής που θα έρθει η άρση ασυλίας μου, θα πω και θα καταθέσω μία σειρά από έγγραφα που έχουν να κάνουν με όλα αυτά που αποκάλυψα, γιατί αυτό δεν μπορούν να το σταματήσουν εκεί θα τα πούμε όλα» είπε.

«Είναι πρωτοφανής η συνταγματική εκτροπή η οποία συμβαίνει τώρα και για να το καταλάβει ο λαός θα το πω ως εξής: ‘’Δεν θέλουν όπως έκαναν στο παρελθόν για είναι δειλοί, δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να στήσουν Προανακριτική Επιτροπή ή Ειδικό Δικαστήριο, αλλά να πουν ότι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι θέμα ύφους και ήθους και πρέπει να δικαστείς σαν ένας οποιοσδήποτε πολίτης που χρησιμοποιεί λάθος εκφράσεις. Αυτό πάνε να κάνουν’’».

«Εμείς θα είμαστε εδώ, θα συνεχίσουμε τον έλεγχο σε όλες τις υποθέσεις που αποκαλύψαμε στο παρελθόν, είναι στη Δικαιοσύνη και για κάποιες έχουν ασκηθεί διώξεις και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή θα δώσουμε τις απαντήσεις που πρέπει» κατέληξε ο Παύλος Πολάκης.

Οργισμένη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση για το ζήτημα έκανε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος τόνισε:

«Σήμερα αποδείχτηκε ότι ο πολιτικός πολιτισμός της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πολιτισμός του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας. Παραβίασαν στην σχετική συνεδρίαση όχι μία αλλά τρεις φορές το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Φοβούνται να συστήσουν προανακριτική επιτροπή και μετέτρεψαν πολιτικά ζητήματα και ζητήματα που σχετίζονται με την υπουργική ιδιότητα σε ζητήματα προσωπικά. Η ευθύνη για αυτή την παρωδία είναι σαφής και αφορά και τον πρόεδρο της επιτροπής Μπάμπη Αθανασίου .

Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει να εκδικηθεί τον κ. Πολάκη για όσα έχει αποκαλύψει στο παρελθόν τότε οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις τις διαδικασίες ώστε να συσταθεί ειδικό δικαστήριο. Η πολιτική δειλία δεν συγχωρείται .

Θα ζητήσουμε από το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής να γνωμοδοτήσει για όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα σήμερα».

Απάντηση Τασούλα σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απαντώντας στον Δημήτρη Τζανακόπουλο είπε τα εξής:

«Η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να έχει τις απόψεις της και η συμπολίτευση έχει δικαίωμα να κρίνει αν θα απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Εγώ έχω υποχρέωση να προστατεύσω τη Βουλή από οποιαδήποτε, έστω και παραμικρή υποψία, ότι αδρανεί, ή αμελεί προκειμένου να "προστατεύσει" κάποιο μέλος της από την αξίωση πολίτη για δικαστική προστασία. Η Βουλή τηρεί όλες τις προθεσμίες και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λαβή για άδικα σχόλια και για μεροληπτική συμπεριφορά.»