Πριν από 30 χρόνια η Δανία επέτρεπε το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

 
Πριν από 30 χρόνια η Δανία επέτρεπε το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου

Ενημερώθηκε: 01/10/19 - 14:24

«Ήταν μια τελετή όπως αυτές που γίνονταν καθημερινά στο δημαρχείο, όμως για πρώτη φορά στην ιστορία μπορούσαν να τη ζήσουν δύο άνδρες», θυμάται 30 χρόνια αργότερα ο Ίβαν Λάρσεν, περήφανος που ήταν ένας από τους πρώτους ομοφυλόφιλους στον κόσμο που κατάφερε να παντρευτεί.

Την 1η Οκτωβρίου 1989, ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία στη Δανία που επέτρεπε τις πολιτικές ενώσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αυτός ο πάστορας και ο σύντροφός του Όβε Κάρλσεν, ένας ψυχολόγος, με τον οποίο γνωρίστηκε τριάμισι χρόνια νωρίτερα σε μπαρ της Κοπεγχάγης, αντάλλαξαν γαμήλιους όρκους.

Παγκόσμιο γεγονός

«Μας είχαν πει ότι μπορούσαμε να έχουμε 25 καλεσμένους στην αίθουσα του δημαρχείου. Είχαμε τρεις», θυμάται ο Λάρσεν. «Εξαιτίας των δημοσιογράφων», εξηγεί ο σύζυγός του.

Μετά τον γάμο του το ζευγάρι έγινε διάσημο μέσω των εμφανίσεών του σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. «Πιστεύαμε ότι είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για αυτό που έγινε στη Δανία (...) να περάσουμε το μήνυμα: “ είναι καλό που μπορεί να γίνει”», δηλώνει ο Κάρλσεν.

Χρειάστηκε να περιμένουν τέσσερα χρόνια μέχρις ότου μια άλλη χώρα, η Νορβηγία, νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.