Κορονοϊός - lockdown: Τα τρία «αγκάθια» στο δρόμο προς την κανονικότητα

 
Κορονοϊός - lockdown: Τα τρία «αγκάθια» στο δρόμο προς την κανονικότητα

Ενημερώθηκε: 20/01/21 - 08:28

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι σε αυτή τη φάση είναι δύσκολο να υποχωρήσει περαιτέρω η πανδημία στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται η διαπίστωση ότι οι γιορτές και η αυξημένη κινητικότητα των ημερών δεν επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη της πανδημίας.

Χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 566 νέες μολύνσεις (256 στην Αττική, 72 στη Θεσσαλονίκη), οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 320 ενώ ακόμη 30 ασθενείς έχασαν τη μάχη με τη νόσο.

Τρία είναι τα «αγκάθια» στην πορεία προς την κανονικότητα, το άνοιγμα των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Πρώτον, μπορεί τα κρούσματα να είναι μειωμένα και πολύ μακριά από τα αρνητικά ρεκόρ των 3.500 κρουσμάτων που ανακοίνωνε η χώρα στο πικ του δεύτερου κύματος, ωστόσο δεν είναι ο μόνος παράγοντας που θα καθορίσει το αν και πότε θα αρθεί το lockdown. Ο σημαντικότερος παράγοντας, ίσως παραπάνω από τα ημερήσια κρούσματα, είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, η αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας γίνεται «βασανιστικά αργά», ενώ ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις «κόκκινες περιοχές», οι οποίες αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των επιστημόνων.

Δεύτερον, τα νέα στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, ίχνη των οποίων αναζητούνται σε Αττική και Κρήτη, μετριάζουν την όποια βούληση των ειδικών για περισσότερους βαθμούς ελευθερίας.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν διαπιστωθεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, ωστόσο δύο εξ αυτών είναι «ορφανά» δηλαδή τα άτομα ούτε είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει. Ως εκ τούτου πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης στην κοινότητα.

Τα δύο «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Και τρίτον, «στο πορτοκαλί» παραμένει -με βάση και τα χθεσινά στοιχεία- η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό στη χώρα, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα νέα κρούσματα:

· Ανατολική Αττική 38

· Βόρειος Τομέας Αθηνών 39

· Δυτικής Αττικής 27

· Δυτικός Τομέας Αθηνών 35

· Κεντρικός Τομέας Αθηνών 71

Ιδίως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το οποίο εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου έχει τεθεί στο στόχαστρο των ειδικών, θέτοντας τον κρατικό μηχανισμό σε διαρκή επαγρύπνηση. ουμε δεν δούμε άλλη αύξηση και δούμε μια σταθερότητα ή και μείωση σημαίνει πως πάμε καλά. Αν δούμε κι άλλη αύξηση τότε θα πρέπει να μαζευτούμε».

Κυβερνητική σύσκεψη για χιονοδρομικά κέντρα, ΟΠΑΠ, κυνήγι και ψάρεμα

Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας ανά δύο εβδομάδες εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Την Πέμπτη, σε κυβερνητική σύσκεψη θα εξεταστούν οι προτεραιότητες επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων του επόμενου διαστήματος.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, καθώς και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους. Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα.

Τα σενάρια για το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων και εστίασης

Μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων.

Η πορεία του εμβολιασμού

Από σήμερα τίθενται σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η πλειονότητα των εμβολιασμών των ατόμων ηλικίας 85 ετών και άνω γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, γεγονός που ωστόσο δημιουργεί προστριβές επί της διαδικασίας μεταξύ της διοίκησης του ΕΣΥ και γιατρών και εργαζομένων.

Το Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου για την επ’ αόριστον μετακίνηση γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας –μεταξύ των οποίων αναισθησιολόγου και ειδικευομένων– στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Οπως τονίζει η Ενωση, «το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί χωρίς την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα αυτά». Και προσθέτει: «Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας δέχονται προς χάριν των ηλικιωμένων της περιοχής να συμβάλουν στο εμβολιαστικό κέντρο του του δικού τους νοσοκομείου, χωρίς μετακινήσεις σε άλλα νοσοκομεία και χωρίς εκβιασμούς σε βάρος της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων».

Καταγγελίες

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος καταγγέλλει τη διοικητική υπηρεσία για την έκδοση επίσημου εγγράφου στο οποίο γίνεται αναφορά σε προσφορά υπηρεσίας γιατρών στο κέντρο εμβολιασμού με ωράριο από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, σε προφορική ενημέρωση από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου χαρακτηρίζεται «ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως “κοινωνική προσφορά”. Επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού». Και η ΟΕΝΓΕ σημειώνει: «Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου».

Τέλος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο «Θριάσιο» καταγγέλλει τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός του νοσοκομείου για τον γενικό πληθυσμό χωρίς προετοιμασία, ενημέρωση και με «ανακύκλωση» του προσωπικού που ήδη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ίδιου του «Θριασίου».