Το Κτήμα Προμπονά και όνειρο του Βαρθολομαίου που πάγωσε

 
Το Κτήμα Προμπονά και όνειρο του Βαρθολομαίου που πάγωσε

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ενημερώθηκε: 16/11/21 - 20:26

Ο Βαρθολομαίος πάντα ήθελε ένα κέντρο στην Αθήνα. Η Αρχιεπισκοπή και επί μακαριστού Χριστόδουλου και επί Ιερωνύμου ξόρκιζε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη διακρίνοντας πίσω από το μειλίχιο και ταπεινό "να έχουμε και εμείς κάτι" το μέγα αμάρτημα της εισπήδησης.

Ο χώρος βρέθηκε στα όρια του δήμου Αθηναίων και Φιλαδέλφειας στο Κτήμα Προμπονά στο οποίο είχε ανεγερθεί ο ναός "εις μνήμην του Αγίου Γεωργίου των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Φωτεινής". Η επιτροπή διοίκησης του κληροδοτήματος, για την οποία είχαν ακουστεί πολλά για τη διαχείριση των οικονομικών, αρχικά (όπως ισχυρίζεται), απευθύνθηκε στην Αρχιεπισκοπή και στη συνέχει στη μητρόπολη Παροναξίας ( τόπος καταγωγής του Δημητρίου Προμπονά που διέθεσε το Κτήμα) να αναλάβουν τη συντήρηση και τη λειτουργία του ναού που είχε κατασκευαστεί το 1950.Λόγω των "πολλών κενών" που είχε η διαχείριση δεν βρήκε ανταπόκριση και τότε αποφάσισε να δωρίσει τον ναό στη Μονή Βλαντάδων της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί Θεολογικό επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το φανάρι αποδέχτηκε τη δωρεά το 2017.Ο ηγούμενος της Μονής λειτούργησε στο ναό χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή του Ιερώνυμου και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης μετά από σχετικό αίτημα της Αρχιεπισκοπής η οποία αποφάσισε μέχρι νεωτέρας να σφραγιστεί ο ναός. Το Φανάρι απάντησε με δική του προσφυγή στο ΣτΕ το οποίο δέχτηκε τις απόψεις του, ως προς την τέλεση της Θείας Λειτουργίας .Ωστόσο ο ναός έμεινε μετέωρος ώσπου πριν από λίγες μέρες ο δήμος Αθηναίων ως ιδιοκτήτης του χώρου έδωσε τη χρήση του στην Αρχιεπισκοπή έως το 2071,αδιαφορώντας για τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η απόφαση , ικανοποίησε τον κ. Ιερώνυμο αλλά προσέθεσε μια νέα σελίδα στις πικρίες του Βαρθολομαίου " που προκαλεί η αδιαφορία των Ελλήνων αδελφών για το τι περνάει η Μητέρα Εκκλησία" .Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι επόμενες κινήσεις του και λόγω της επίσκεψής του στην Αθήνα όπου θα τιμηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ως επικεφαλής της Ορθοδοξίας. Ο κ. Μπακογιάννης θα συμμετέχει και κάποιες από τις εκδηλώσεις αλλά σπεύδει από τώρα να ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση ελήφθη γιατί οι κάτοικοι και βεβαίως η Αρχιεπισκοπή είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα για την επαναλειτουργία του ναού. Έτσι το όνειρο του κ. Βαρθολομαίου να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Αττική ανάλογο με αυτό του Σαμπεζύ στη Γενεύη πάγωσε μάλλον οριστικά.

Για τους μη μυημένους στα της Εκκλησίας ο κ. Βαρθολομαίος επεδίωκε και επιδιώκει να αποκτήσει το δικό του έδαφος στην καρδιά της Ελλαδικής Εκκλησίας κάτι σαν "πρεσβεία" για να προωθεί τις πνευματικές και κοινωνικές δράσεις χωρίς η παρουσία του στην Αθήνα να εξαρτάται από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο.