Φουντώνει η «ναυμαχία» για τις κορβέτες, φαβορί οι Γάλλοι από κοντά οι Ολλανδοί

 
Φουντώνει η «ναυμαχία» για τις κορβέτες, φαβορί οι Γάλλοι από κοντά οι Ολλανδοί

Ενημερώθηκε: 15/12/21 - 14:48

Στην τελική ευθεία είναι το θέμα της απόκτησης των φρεγατών Belharra, αφού πολύ σύντομα, με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Δεκεμβρίου, αναμένεται να πάει στην Βουλή προς έγκριση η συμφωνία ύψους 3,050 δις ευρώ.

Η συμφωνία αποτελείται από τρείς συμβάσεις, τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης τριετούς διάρκειας, τη σύμβαση για τον οπλισμό και τους φόρτους των πλοίων και τέλος τη σύμβαση με τη Naval Group για τη ναυπήγηση των τριών φρεγατών. Στην συνέχεια οι συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έλεγχο και τον Ιανουάριο αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές.

Έτσι με το θέμα των φρεγατών Belharra να οδεύει προς την ολοκλήρωση του τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) ρίχνουν όλο το βάρος τους στις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των κορβετών.

Φαβορί αποτελούν οι Γάλλοι με τις κορβέτες Gowind, αλλά από κοντά βρίσκονται και οι Ολλανδοί με τις Sigma 10514. Οι δύο πλευρές «μονομαχούν» δυνατά για να κερδίσουν αυτή την νέα «ναυμαχία», προς τέρψιν του Πολεμικού Ναυτικού που επωφελείται από τις γενναίες μειώσεις που έχουν κάνει στην τιμή που προσφέρουν τα πλοία τους. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες Γάλλοι και Ολλανδοί έχουν ρίξει την τιμή της κάθε κορβέτας λίγο πάνω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται και η επίσημη πρόταση των Ιταλών της Fincantieri για την κορβέτα κλάσης Doha. Το ιταλικό πλοίο είναι πιο ισχυρό από τα άλλα δύο, αλλά και σημαντικά πιο ακριβό αφού η τιμή του είναι κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Οι ιταλοί όμως ποντάρουν ότι στην πρόταση τους θα περιλαμβάνεται και η εμπλοκή των ναυπηγείων Ελευσίνας, που προσπαθούν να αποκτήσουν.

Έντονο ενδιαφέρον όμως για τo πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού δείχνουν και οι ΗΠΑ, που παρά την ήττα τους στην «ναυμαχία» των φρεγατών δεν το βάζουν κάτω. Συγκεκριμένα οι αμερικανοί προτείνουν την απόκτηση νέων φρεγατών LCS στην διαμόρφωση που επιθυμεί το ΠΝ, ή την απόκτηση μεταχειρισμένων LCS που θα αποσυρθούν από US NAVY. Ακόμα μπορεί να γίνει και συνδυασμών των δύο παραπάνω προτάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανοί έλυσαν το πρόβλημα που υπήρχε στο σύστημα μετάδοσης ισχύος των LCS.

Πάντως στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι να παρθεί η απόφαση για τις κορβέτες μέσα στους επόμενους 3 μήνες και να μην γίνει σήριαλ όπως έγινε με τις φρεγάτες. Παράλληλα με περίπου 2 με 2,5 δις ευρώ στον «κουμπαρά» του το ΠΝ, που περίσσεψαν από την αγορά των Belharra, και με δεδομένο πως ο Στόλος χρειάζεται άμεσα καράβια στο ΓΕΝ προσπαθούν να κάνουν την υπέρβαση και να αποκτήσουν περισσότερες από 4 κορβέτες.

Από την απόφαση που θα παρθεί για τις κορβέτες εξαρτάται άμεσα και ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ. Και εκεί ο ανταγωνισμός είναι έντονος ανάμεσα σε Γάλλους, Ολλανδούς και Αμερικανούς. Η ηγεσία του ΓΕΝ δεν θέλει να δώσει ένα μεγάλο ποσό για να εκσυγχρονίσει πλοία μεγαλύτερα των 30 ετών καθώς προτιμά να επενδύσει τα χρήματα αυτά για την απόκτηση μιας ακόμα κορβέτας. Ακόμα ένα πρόβλημα που υπάρχει με τον εκσυγχρονισμό με των ΜΕΚΟ είναι το πότε θα γίνει αυτός και πόσο θα διαρκέσει καθώς μέχρι να παραλάβει το ΠΝ τα νέα του πλοία οι φρεγάτες αυτές είναι ζωτικής σημασίας, όπως αποδείχθηκε και πέρσι το καλοκαίρι, για την προστασία των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο.